Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Závody Tour de Ski se v Novém Městě poběží

Nové Město na Moravě - Třetí díl seriálu Tour de Ski se uskuteční podle plánu 31. prosince a 1. ledna v Novém Městě na Moravě navzdory špatným sněhovým podmínkám. Rozhodla se tak běžecká komise FIS, předpověď totiž hlásí mrazivé počasí po Štědrém dnu, které by mělo stačit k vyrobení dostatečného množství sněhu minimálně na sprinterskou trať. Program závodů bude upřesněn na základě aktuálních sněhových podmínek.

zdroj: ČT4

"Věříme předpovědi počasí, vsadili jsme na tuto kartu. Budeme nyní s pořadateli v každodenním kontaktu. Na sprint je důležité využít maximální osmimetrovou šířku trati, ale pro ostatní úseky na klasiku stačí šířka čtyři metry," řekl na dnešní poradě v Novém Městě Capol, který zjišťoval i možnosti dovozu technického sněhu, nebo přeložení novoměstského závodu jinam. Tato varianta se ale nedá realizovat, neboť nikde není připravena odpovídající trať. Další komplikací by bylo zajištění ubytování pro celý peloton Tour de Ski.

Capol počítá i s krizovou variantou, že by se trať v Novém Městě připravovala ještě den před závodem 30. prosince. "Musí být ale připraven kratší okruh pro tréninky," uvedl zástupce FIS, jenž má už promyšlenou i variantu, že by byla připravena pouze sprinterská trať. Zatím ji ale nechce odhalit. "Sprint bychom udělali v každém případě na Nový rok a na 31. prosince bychom vymysleli nějakou náhradní variantu. Startovní časy by zůstaly stejné," prohlásil Capol.

Vyrobený sníh tál díky oteplení

V průběhu mrazivých dnů na přelomu listopadu a prosince se podařilo vyrobit 1600 kubíků technického sněhu do zásobníků, následné teplé počasí a déšť ale tuto zásobu zredukovaly na zhruba 800 až 900 kubíků. "Na vytvoření sprinterské trati bychom potřebovali ještě dalších 600 až 700 kubíků sněhu. Potřebovali bychom teploty minus čtyři stupně Celsia," uvedl sněhový komisař Ladislav Slonek.

Přesná předpověď počasí pro oblast Nového Města na Moravě slibuje první výraznější noční mrazy od -3 do -7 stupňů Celsia v noci na 26. prosince. Přes den by se teploty měly pohybovat těsně nad nulou. Toto počasí by mělo trvat až do konce roku.

"Uděláme, co budeme moci. Pokusíme se připravit dvoukilometrovou trať. Ale musí mrznout. Vzhledem ke kapacitě vody můžeme uvést do provozu maximálně dvanáct děl," řekl předseda organizačního výboru Petr Honzl.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články