Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ruský svaz musí splnit 12 podmínek, jinak zůstane mimo IBU

Aby znovu získal členství v mezinárodní unii IBU, musí Ruský biatlonový svaz (RBU) splnit dvanáct podmínek. Oznámil to nový prezident IBU Olle Dahlin.

Logo IBU pod námrazou
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Mezi podmínky stanovené vedením IBU patří například umožnění přístupu k údajům moskevské kontrolní laboratoře (LIMS), plná spolupráce při vyšetřování potenciálních prohřešků proti pravidlům o dopingu z minulosti, zavedení transparentního testovacího programu, ale i vzdělávacího a preventivního programu pro sportovce.

Ruská antidopingová agentura (RUSADA) také musí dodržovat kodex mezinárodní organizace WADA. "Prezentovali jsme jasná a tvrdá kritéria pro znovupřijetí RBU, v nichž se odráží absolutní nutnost chránit čisté sportovce a zajistit na hřišti rovnocenné podmínky," uvedl Dahlin. "Tyto podmínky také zajistí, že RBU zřídí efektivní systém, který v budoucnu zabrání opakování takových událostí z minulosti," dodal.

Rusko přišlo o plné členství vloni v prosinci kvůli dopingu a na zářijovém kongresu v Poreči se marně ucházelo o jeho obnovení. Provizorní členství pro Rusko znamená, že nemá hlasovací právo, jeho zástupci nemohou kandidovat do funkcí v IBU a země se nemůže ucházet o pořádání mezinárodních akcí. Jeho reprezentanti se však mohou účastnit oficiálních závodů včetně Světového poháru a mistrovství světa.

Ruský dopingový skandál poznamenal i samotnou IBU, jejíž vysocí představitelé v čele s prezidentem Andersem Bessebergem podle zprávy WADA za úplatu kryli doping ruských biatlonistů. IBU měla dokonce kvůli ztrátě důvěryhodnosti pozastavený přísun financí od MOV, novému vedení se ale na začátku listopadu podařilo dojednat zrušení tohoto opatření.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články