Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Nováková: Víc si věřím. Na OH to dopadne dobře

Petra Nováková už dokáže ve Světovém poháru stíhat ty nejlepší. Svou formu se pokusí potvrdit na olympijských hrách. Cíl česká běžkyně neřekne, ale před startem OH je optimistická.

Petra Nováková
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Jon Olav Nesvold

"Hlavně si s sebou chci vzít dobrou náladou a pozitivní energii. Těším se na každý závod," řekla Nováková. Po minulé sezoně ovlivněné nemocí i obnoveným zraněním ramene se letos Novákové daří. Bodovala ve většině závodů, do kterých nastoupila, nejlépe dojela devátá v Lenzerheide. V etapové Tour de Ski skončila třináctá.

"Jsem víc v klidu a víc si věřím," řekla. Změnu oproti minulé zimě cítí především v psychice. "Je to asi o hlavě. Uvědomila jsem si, že si to musím užít, brát to jako zábavu a ne jako povinnost," konstatovala.

Před rokem byla nemocná, nemohla se rozjet. "A začala hrát roli hlava. Říkala jsem si, že to nejde, nepůjde a že to pořád nejde," říká. Na MS v Lahti si navíc podvrtla rameno a ukončila sezonu. "To byla poslední tečka. Od té doby jsem to hodila za hlavu a beru sport z jiné stránky."

Ilustrační foto

Léto se jí vydařilo, ale před sezonou řešila náhlé problémy s kyčlí. Místo ježdění na ledovci v září odpočívala. A znovu prožívala muka. "Bylo to náročné. Nevěděla jsem, co to je, ale kupodivu se to na mně nepodepsalo."

Vynechala úvodní Světový pohár a do seriálu vstoupila začátkem prosince v Davosu. Už týden předtím na soustředění ale přišel zlom. "Na lyžích jsem se cítila dobře a měla jsem radost z pohybu. Od té doby to funguje. Sport není o povinnostech, je to hlavně o zábavě a že si užívám pocit z jízdy na sněhu," řekla.

Čtyřiadvacetiletá závodnice může odjet do Pchjongčchangu s myšlenkami na první desítku. "Po výsledcích, které jezdí, na to má a doufám, že to tak dopadne. Ke špičce nemá daleko," věří její kouč Lukáš Krejčí. Nováková nechce o konkrétních umístěních mluvit. "Chci se cítit dobře, aby to byla hezká jízda, abych měla radost. Neřeknu výsledek, ale myslím, že to bude dobrý," řekla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články