Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Janda o skokanech na lyžích: V Koreji věřme v zázrak, pak to chce koncepci

Dlouho patřil k tahounům českého skoku na lyžích. Nyní už krizi kdysi silné české disciplíny sleduje Jakub Janda z povzdálí, ale se skokany je stále v kontaktu. "Selhal koncept, který byl nastavený. V létě to fungovalo, když se ale přešlo do zimy, tak to selhalo. Mělo by zasáhnout vedení úseku skoků, to podle mých informací ale nezasahuje," řekl vítěz Turné čtyř můstků a dvojnásobný medailista z mistrovství světa.

Janda hovoří hlavně o špatném psychickém rozpoložení závodníků. "Osmdesát procent výkonu tvoří hlava a začátek sezony nevyšel. Problémy s materiálem, který se řešil pozdě," vybavuje si Janda. "Problém přilby – Němci jdou cestou zmenšování – my cestou zvětšování. To klukům psychicky nepomůže. Je to střípek po střípku, jsou z toho psychické bloky," vysvětluje muž, který nedávno usedl do parlamentu.

Nový poslanec vzpomíná na situaci, která se ještě nedávno týkala i jeho. "Byla například smlouva se sponzorem, který poskytl kombinézy. Materiál nebyl dobrý, začalo se to řešit pozdě. To na psychice závodníkům nepřidá. Když nevyjde první závod, tak se těžko naskakuje do rozjetého vlaku." 

Pak se Janda vrátil k Romanu Koudelkovi, který v létě skákal výborně, ale v zimě se trápí. "Všichni počítali, že udělá na olympiádě medaili. Tlak na něj byl velký. Ale nevyšel mu první závod a už tehdy se mělo o něčem uvažovat," myslí si bývalý skokan a dodává, že odjíždět pak až předčasně z Turné čtyř můstků bylo asi pozdě. "Nějaká koncepce se měla udělat už před turné," myslí si. 

Je nám líto, video expirovalo.
Janda o krizi skokanů: Chce to koncepci

Jeho nespokojenost s poměry v tuzemském skoku na lyžích je jasná, i když hovoří o tom, že místo týmu byl poslán na světový šampionát v letech na lyžích jen Čestmír Kožíšek. "Jel tam sám, to nepřidá na psychice. To se ještě nikdy nestalo a dopadlo to pak, jak to dopadlo - nepostoupil ani z kvalifikace."   

Jeho rada pro reprezentanty do olympiády je: "Zapřít se, trénovat, zkoušet. Skoky jsou o tom, že pokazíte skok a jste v krizi, jeden se naopak povede a jste nahoře. Po čtyřech letech to řešit na poslední chvíli ale nejde, musíme asi doufat v zázrak."

Budoucnost vidí v nastolení koncepce. "Na jaře je valná hromada a tam vedení úseku skoků musí přijít s koncepcí na další čtyři roky. Vždyť my vlastně skoro nemáme kde v zimě trénovat, což je velký problém."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články