Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Krčmář se vešel ve sprintu do desítky, Fourcade odrazil všechny norské útoky

Po třetím místě Veroniky Vítkové vyjeli sezonní maximum zásluhou ve sprintu devátého Michala Krčmáře i čeští biatlonisté. Ondřej Moravec navíc skončil v Oberhofu jedenáctý a bodoval také Jaroslav Soukup. Nejkratší závod ovládl poprvé v sezoně bezchybný Martin Fourcade, který odrazil ataky všech norských konkurentů. Druhý byl Emil Hegle Svendsen, Johannes Bö se vinou dvou střeleckých chyb musel spokojit jen s třetím místem.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Krčmář do závodu vlétl bez bázně, kromě Johannese Böho, který byl běžecky jinde než jeho konkurenti, atakoval časy těch nejlepších. V cíli mohl český biatlonista litovat snad jen jedné minely, která ho připravila o lepší výsledek, a celkově pomalejší střelby. Přesto je to první umístění českých mužů v elitní desítce v této sezoně.

Výborný výkon předvedli také Moravec se Soukupem. Také oni nebyli střelecky bezchybní, ale běžecky na tom byli lépe než před Vánoci. Do stíhacího závodu se ještě kvalifikoval 58. Krupčík.

"Michal (Krčmář) je maličko silnější v závěrech, bylo to vidět na konci. Rozjel to výborně. Spíš jsem se bál, že mu malinko dochází, ale zajel to, jak měl. Skončil v desítce. Škoda Ondry (Moravce), desítka by slušela oběma. Máme před sebou další závody a jsme rádi, že se Češi blíží širšímu podiu," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

"Parádní závod v podání kluků. I Jarda na závěr dodal naší spokojenosti. Jsou tři kluci do 25,"  uvedl Rybář i k Soukupovi, který skončil právě 25. Bronzový medailista ze Soči se na startu sezony trápil, už během Vánoc ale ukázal v Českém poháru v závodu s hromadným startem čtyři nuly. "Běžecky je na tom líp než loni. Vždycky byla škoda, že to zkazil střelbou," dodal Rybář.

"Je to hrozně vyrovnané, jsou to minimální rozdíly. Michal už v Annecy ukázal, že se sbírá, dostává se do formy. Jsem rád, že to pokračuje a doufám, že to bude mít zase vzestupnou tendenci," prohlásil Rybář.

Výsledky v Durynském lese dodávají klid do další práce realizačního týmu. "Před Vánoci jsme avizovali, že je potřeba dobře střílet. Nebylo to moc rychlé. Někdy je to vabank, u nástřelu to nebylo jednoduché, vítr se točil... Pokud budou střelecky vyrovnaní a budou střílet nuly a jedničky, tak budou minimálně tam, kde jsou dnes," pokračoval český kouč.

Co se dělo na trati?

Krčmář vyrazil na trať s číslem 6 a začal svižně. Na prvních mezičasech byl rychlejší třeba než domácí favorit Simon Schempp nebo Italové Lukas Hofer a Dominik Windisch. Ondřej Moravec se šestnáctkou rozjel závod o něco pomaleji.

Zatímco Krčmář byl na ležce bezchybný, Moravec netrefil hned první terč. Dvě poslední rány pokazil na lyžích rychlý Johannes Bö a po jedné minele zaznamenali také Švýcar Weger nebo Němec Doll.

Krčmář delší dobu figuroval na prvním místě, překonal ho až favorit favoritů Martin Fourcade. I on rozjel nejkratší klání rozvážněji. Zato Bö po trati letěl. Na stojce byl stoprocentní a šel do čela.

Emil Hegle Svendsen a Adam Václavík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Krčmář zpomaloval a navíc vestoje jednou chyboval, pořadím se začal propadat. Moravec naopak vestoje vybílil všechny terče a polepšil si, zařadil se těsně za svého reprezentačního kolegu.

To už byl ale v čele lídr SP Fourcade, z druhé položky odjížděl s náskokem více než 13 sekund před svým největším rivalem Johannesem Bö. Na trati si situaci v poklidu hlídal a časový rozdíl zvětšoval. V cíli měl důvod radostně zdravit diváky.

Krčmář se v závěru vypjal k dobrému finiši, Moravec ztratil v posledním kole několik vteřin. Tarjei Bö si bitvu o první místo pokazil jednou chybou na stojce, bezchybný Američan Burke nezvládl úplný závěr, přesto se mohl radovat z výborného výsledku. Porazil rovněž stoprocentního Slovince Faka.

Tomáš Krupčík musel po ležce na jeden trestný okruh, stejně jako jeho kolega Václavík.

Ještě nic nebylo rozhodnuto. Emil Hegle Svendesn s číslem 58 odstřílel vleže čistě a ztrácel na Fourcada jen necelé tři sekundy.

Michal Krčmář v cíli sprintu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na druhé položce se Krupčíkovi ani Václavíkovi nedařilo. První jmenovaný chyboval dvakrát, druhý z Čechů mohl být rád alespoň za jeden trefený terč. Zatímco Václavík se kvůli minelám do šedesátky nevešel, Krupčík těsně ano.

O rozruch v druhé polovině závodu se postaral bezchybnou střelbou Svendsen, po ležce odjížděl s mankem necelých pěti sekund na Fourcada. Vteřinku po vteřince však Nor ztrácel. Fourcade odrazil útok všech norských biatlonistů. Svendsenovi chybělo v cíli 8 sekund.

Soukup rozjel závod sice pomaleji, vleže však odstřílel rychle a čistě a dojížděl jako šestnáctý. Na druhé položce minul první terč, přesto stále bojoval o bodované umístění.

Z pohledu na pořadí časů v běžecké části bylo patrné, komu závod v náročnějších sněhových podmínkách sedl a komu ne. Šipulin ztratil na Johannese Bö minutu a dvacet sekund, Fak byl na tom podobně. Naopak Krčmářových 50 sekund nebyl vůbec špatný výsledek. Bylo to na úrovni Burka nebo Juliana Eberharda z Rakouska.

Je nám líto, video expirovalo.
Johannes Bö skončil ve sprintu i přes dvě střelecké chyby těsně třetí
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články