Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Turné začalo. Češi postoupili ve třech, fanoušky v Oberstdorfu rozzářil Freitag

Do postupové padesátky pro úvodní podnik Turné čtyř můstků prošli tři čeští skokané. Na oberstdorfském můstku na tom byl v kvalifikaci nejlépe Roman Koudelka (39.), postupují i Čestmír Kožíšek (41.) a Vojtěch Štursa (43.). Nejlépe se s kvalifikačním pokusem vyrovnal v náročných podmínkách Richard Freitag.

Do závodu postoupila trojice českých závodníků, ani v jednom případě ale nešlo o zářivý výsledek. Štursa, který jako jediný dokázal letos ve SP bodovat, zápasil se zadním větrem a zvládl 113 metrů. Nejdelší skok předvedl Kožíšek (118 m), díky kompenzaci za vítr však lepšího umístění dosáhl Koudelka (117 m). Všechny čekají těžcí soupeři pro první kolo.

Na vynikající představení z Kontinentálního poháru v Engelbergu nenavázal Viktor Polášek. Dvacetiletý skokan dokázal na švýcarském můstku získat druhou příčku a řekl si o nominaci na Turné. V Oberstdorfu ale svou formu nepotvrdil. Zvládl jen 110,5 metrů a skončil za postupovou padesátkou (58.) pro hlavní závod.

"Kvalifikace se moc nepovedla. Druhý tréninkový skok byl dobrý, když mi tam docela přály podmínky. Nějakých 134 metrů bylo určitě pozitivní. Teď jsem trochu znervózněl, nebylo to uvolněné. U mě to pak dělá hodně metrů. Pro dnešek byl důležitý postup, zítra je nový den. Snad se z toho poučím," hodnotil svoje vystoupení pro Radiožurnál Koudelka.

Soupeři českých skokanů:

Vojtěch Štursa vs. Stephan Leyhe
Čestmír Kožíšek vs. Markus Eisenbichler
Roman Koudelka vs. Jernej Damjan

Richard Freitag
zdroj: Reuters

Na domácím můstku se skvěle předvedl Karl Geiger, který skočil 133,5 metru i přesto, že musel na svůj skok čekat a jury mu snížila nájezdové okno. Přesto mladý německý závodník vedl a čekal na to, zda jej překonají nejvýše nasazení soupeři. Jako prvnímu se to podařilo japonskému překvapení úvodu sezony Džunširovi Kobajašimu, který vedl o tři desetiny.

Kobajaši zůstal ve vedení i po veledlouhém pokusu Johanna Andreho Forfanga, který se sice dostal na značku 140 metrů, rozhodčí mu ale dali nízké známky za styl. Čekalo se už jen na to, jak skočí ti nejlepší. Velmi nespokojený byl Kamil Stoch (118 m), který prováhal odraz a zařadil se až na chvost třetí desítky. Loňský vítěz Turné nezačal vůbec dobře.

Poté, co za Kobajašim zaostal o pouhé dvě desetiny Stefan Kraft (132,5 m), zbývali nahoře už jen největší německé naděje – Andreas Wellinger a Richard Freitag. Oba se museli potýkat s velmi těžkými podmínkami, vedoucí muž SP Freitag dokonce čekal na svůj pokus dlouhé minuty. Se situací se ale vypořádal skvěle. Skočil 130,5 m a Kobajašiho porazil o šest bodů.

Do závodu postoupil také dvojnásobný vítěz Turné Gregor Schlierenzauer. Rakouského skokana trápila zranění a též psychické problémy, jeho návrat na můstky je v letošní sezoně jen pozvolný. V Oberstdorfu však prošel mezi nejlepší padesátku bez větších problémů. Schlierenzauer skočil stejně jako Koudelka 117 metrů a patřila mu 35. příčka.

"Je to skvělé se zase vrátit. Pro mě je Turné vždy speciální. Neskočil jsem úplně dobře, ale odpovídalo to momentálním podmínkám na můstku," hodnotil svůj výkon z kvalifikace stále velice populární Rakušan.

Kvalifikace na závod SP a Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích v Oberstdorfu (Německo):

1. Freitag (Něm.) 148,1 b. (130,5 m), 2. D. Kobajaši (Jap.) 142,1 (133), 3. Kraft (Rak.) 141,9 (132,5), 4. Geiger (Něm.) 141,8 (133,5), 5. Forfang (Nor.) 141,7 (140), 6. Kubacki (Pol.) 140,0 (130,5) a P. Prevc (Slovin.) 140,0 (127), ...39. Koudelka 115,8 (117), 41. Kožíšek 115,1 (118), 43. Štursa 113,6 (113), 58. Polášek 97,9 (110,5).

Zdroj
ČT sport, ČRo Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články