Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Češi mají pod čepicí. Olympionici vyrazí do Koreje s "Raškovkou"

Na olympiádě v Riu de Janeiro inspirovala české sportovce postavička legendárního běžce Emila Zátopka, na únorových hrách v Pchjongčchangu je má motivovat kulich podobný tomu, v němž závodil legendární Jiří Raška. Každý reprezentant dostane na cestu do Koreje čepici nazvanou Raškovka. Celá olympijská kolekce bude představena v pondělí 20. listopadu v Galerii Mánes.

Jiří Kejval s čepicí Raškovkou
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Tři měsíce před startem her v Pchjongčchangu představil čepici Český olympijský výbor společně s Raškovým vnukem Janem Mazochem.

"Děda by měl radost," řekl Mazoch, bývalý reprezentant ve skocích na lyžích. "Může to na sportovce zapůsobit psychologicky tak, že máme něco, co prolomilo olympijské hry a třeba dovezou z Koreji hodně zlatých," dodal.

V Riu měli sportovci na oblečení kresbu atletické legendy Emila Zátopka, kterou čtyřnásobný olympijský vítěz připojoval ke svému podpisu fanouškům. Nyní je symbolem Raškova čepice. "Chceme účast v Pchjongčchangu věnovat Jirkovi Raškovi. Měl by být motivací pro sportovce, aby se pokusili o to, co se povedlo jemu. A zároveň chceme připomenout jeho čepici," řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Je nám líto, video expirovalo.
Do Koreje jedině s "Raškovkou"

Čepice v barvách trikolory a s bílou bambulí je vyrobena ze současných materiálů. Raškovu vítěznou modrou čepici s bílým pruhem z Grenoblu od skokana dostal fanoušek z Mladé Boleslavi, další jsou s ostatními věcmi a poháry v muzeu ve Frenštátu. "Po jeho smrti je tam dala babička. Říkala: ať to aspoň má uplatnění, mně se pod tím nechce utírat prach," řekl Mazoch.

V únoru uplyne již padesát let od zlatých Raškových skoků. "Je prima vzdát mu takhle hold," řekl Mazoch. Sám by se z velkého můstku jen v čepici nespustil. "Ze sto dvacítky bych si to netroufl ani náhodou, nač pokoušet osud," řekl Mazoch. Na můstku totiž zažil těžký pád, po kterém byl několik dnů v bezvědomí.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články