Severní Korea má svůj luxusní lyžařský resort. S lanovkou a deseti sjezdovkami

Reportáž Barbory Šámalové z horského střediska Masik (zdroj: ČT24)

Tři měsíce zbývají do zahájení zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu, který leží asi 65 kilometrů od demilitarizované zóny na hranici s komunistickou KLDR. Soul spatřuje v hrách příležitost, jak snížit napětí na poloostrově. Severní Koreji dokonce nabídl, aby se zapojila. Česká televize měla příležitost navštívit jediné horské středisko v KLDR určené zimním sportům.

Horský resort Masik leží tři hodiny jízdy od Pchjongjangu na východním pobřeží. Jeden z prestižních projektů, do nichž KLDR lije peníze bez ohledu na problémy své ekonomiky, jako je například nedostatek elektřiny či potravin pro vlastní populaci. Projekt je hýčkaný vůdcem Kim Čong-unem, o němž se traduje, že za studií ve Švýcarsku lyžoval.

„Maršál Kim Čong-un dohlížel na všechno od hrubé stavby až po výzdobu. Mnohokrát přijel, aby dal instrukce. A jak vidíte, výsledek je vynikající,“ tvrdí Sim Won-sok, správce zimního resortu Masik.

Většinu roku je horské středisko opuštěné – sezona tam začíná koncem listopadu a trvá pár měsíců. Do lokality patří deset sjezdovek a navzdory výpadkům proudu je k dispozici i rakouská sedačková lanovka.

Prázdným areálem pochodují pracovní čety. Vojáci – bez mechanizace a ochranných pomůcek – odvalují balvany při stavbě skokanského můstku. Nepřetržitě zní vlastenecká hudba a v hotelovém lobby běží smyčka z vojenských přehlídek.

Lyžovačka jako dar za loajalitu?

Půjčovna nabízí značkové lyže a bary západní alkohol, přestože na obojí se roky vztahují sankce. Snaží se tam evidentně o vytvoření luxusu pro cizince. Ostatně pro koho jiného, pokoje začínající na ceně 150 dolarů za noc jsou pro průměrné Severokorejce skutečně nedosažitelné. Podle správce jsou nicméně občanům otevřené jako odměna za jejich loajalitu. „Naši lidé samozřejmě neplatí takové peníze. Protože hotel je darem našeho maršála lidu, nebavíme se o ceně,“ zdůrazňuje Sim Won-sok.

Pchjongjang by rád areál využil k přípravě sportovců. O jeho využití se zajímali i Jihokorejci. „KLDR dostala nabídku, aby se podílela na pořádání zimní olympiády. Byl to jeden z pokusů, jak navázat normální komunikaci, a podmínky pro zimní sporty jsou tady velmi dobré,“ dodává zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Pchjongjang nabídku odmítl. Olympiáda v zemi, která razí jaderný program a podle OSN drží desetitisíce vlastních lidí v pracovních táborech, by byla velkou kontroverzí. A tak si v Masiku bude nejspíše příští zimu užívat lyžařských radovánek opět jen uzavřená společnost.