Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Naladění bojovné, nikoli hysterické. Curlerky chtějí uhrát historický postup na olympiádu

Peking – Nejlepší světové curlerky svedou v následujících dnech boj o světový titul a zároveň o účast na olympijských hrách v příštím roce. V Pekingu nechybějí ani Češky. Tým kolem Anny Kubeškové, který skončil na posledním evropském šampionátu čtvrtý, si nedělá nízké ambice. Olympijský sen chtějí zhmotnit v realitu. Přímý přenos zápasu Čína – Česko sledujte v neděli od 12:00 na webu ctsport.cz.

České curlerky Alžběta Baudyšová a Tereza Plíšková
zdroj: WCF autor: Richard Gray

"Jsme naladěni bojovně, ale ne hystericky. Chceme hrát kvalitní hru, která bude bavit nás i diváky a urvat co nejvíce vítězství," uvedl na svém blogu trenér Karel Kubeška, otec skipky Anny.

Cíl je formulován zcela jasně: přímý postup na olympijské hry. "Chceme jít přímo, kvalifikace se hraje až v prosinci a ubrala by nám hodně nervů i sil. Věříme si, ale zároveň jsme opatrné. Musíme počítat s tím, že pokud neodehrajeme každý zápas na hranici svých možností, nebudeme mít moc šancí," uvedla Kubešková pro web czechteam.info.

Češky přijely na světový šampionát ve stejném složení jako na mistrovství Evropy: kromě Kubeškové jsou v Pekingu také Alžběta Baudyšová, Tereza Plíšková, Klára Svatoňová a jako náhradnice Ežen Kolčevská. Spolu s Kubeškou vede reprezentační výběr Brad Askew.

Tým má za sebou dalekou cestu, v pekingské hale už ale stačil potrénovat. "Led je zatím pomalejší, trochu tricky," popsal Kubeška.

Pole je hodně vyrovnané. Jako už tradičně patří mezi favoritky Kanaďanky. Skipka Rachel Homanová by ráda dosáhla na vytoužené zlato, na MS totiž byla nejlépe druhá a jednou třetí. Naopak dva nejcennější kovy z let 2014 a 2015 má už ve své sbírce Švýcarka Alina Pätzová, která loni absentovala. Reprezentantky ze země helvétského kříže udržují dominanci už po tři roky, na minulém šampionátu uspěl tým skipky Binie Feltscherové. Hraje se systémem každý s každým a do semifinále postoupí čtyři nejlepší.

Prozatímní nejlepší výsledek Kubeškové a spol. bylo deváté místo na MS 2014, nicméně českým ženám se v této sezoně velmi daří. "Moc se na boj o olympijské body těšíme. Po úspěšném představení na mistrovství Evropy, kde jsme jen těsně prohráli zápas o bronzové medaile a čtvrtým místem dosáhli mezi ženami historického úspěchu, doufáme v další skvělé výsledky," připomněl kouč Askew.

Češky jako první vyzývají v sobotu dánskou reprezentaci, kterou v poslední době sužovaly zranění a osobní problémy předních hráček. V neděli je čekají těžko odhadnutelné domácí reprezentantky.

O co se hraje?

Českému týmu nyní patří v žebříčku pro účast na olympijských hrách 13. až 14. pozice a na kontě nemá žádný bod. Proč? Na posledních dvou světových šampionátech před olympijskými hrami se rozdělují body od prvního po poslední místo takto: 14 – 12 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1. Češky si loni účast na MS nevybojovaly.

V Pchjongčchangu bude startovat deset nejlepších týmů. Korea má jakožto pořadatelská země účast na olympiádě jistou. Dalších sedm států postoupí podle žebříčku a o posledních dvou účastnících rozhodne kvalifikační turnaj, který se uskuteční na konci letošního roku v Plzni.

Skipka českého týmu Anna Kubešková
zdroj: WCF autor: Richard Gray

Poprvé se body udělovaly na minulém MS, nejvíce jich mají tedy logicky obhájkyně titulu ze Švýcarska. Druhé jsou Japonky, pak Rusky, Kanaďanky, Skotky (pro olympijský turnaj tým Velké Británie), Američanky, Korejky, Dánky, Švédky, Němky, Finky a Italky. Loni podobně jako Češky chyběly na šampionátu ještě Číňanky. Naopak Japonky a Finky další body nepřidají letos.

Z toho vyplývá, že české curlerky pro přímý postup na OH potřebují uhrát tolik bodů, aby přeskočily minimálně pět zemí vyjma Koreje. Naděje by výrazně vzrostly, pokud by Češky prošly do play-off mezi nejlepší čtyři. Ale ani to by nemuselo stačit, pakliže by méně úspěšné týmy z loňského MS přeskočily na předních pozicích letos ty, které na tom byly loni lépe. V případě rovnosti bodů rozhoduje lepší umístění na letošním MS.

Pokud na Hry nepostoupí český tým přímo, bude mít možnost na domácí kvalifikaci od 5. do 10. prosince. Tam se představí všechny státy, které se na Hry nedokázaly dostat přímo, ale zúčastnily se alespoň jednoho mistrovství světa 2014–2017 nebo případně skončily v těchto letech třetí na asijském mistrovství.

Uložit

Zdroj
ČTK, czechteam.info

Hlavní zprávy

Nejčtenější články