Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Klasickou patnáctku vyhrál v Lahti domácí Niskanen, Bauer dojel 19.

Lahti - Závod na patnáct kilometrů klasickou technikou vyhrál na mistrovství světa v Lahti domácí Iivo Niskanen. Lukáš Bauer při své derniéře na světových šampionátech doběhl v závodě s intervalovým startem na 19. místě.

Ivo Niskanen
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Pětadvacetiletý Niskanen porazil v intervalovém závodu o 17,9 sekundy Nora Martina Johnsruda Sundbyho, jenž v Lahti získal druhé stříbro po skiatlonu. Třetí skončil s odstupem 31,3 sekundy Sundbyho krajan Niklas Dyrhaug.

Bauer se představil na svém jedenáctém mistrovství světa a na oblíbené trati, z níž má stříbrné medaile z olympijských her v Turíně a MS v Liberci, byl nejlepší z Čechů.

Na Niskanena ztratil historicky nejúspěšnější český běžec na lyžích 2:03,2 minuty. Martin Jakš obsadil s odstupem další půlminuty 28. pozici, Petr Knop byl 38. a Miroslav Rypl 51.

Je nám líto, video expirovalo.
Bauer se loučil s MS jako devatenáctý. Klasickou patnáctku ovládl Niskanen

Během závodu Bauer nemyslel na to, že jde o jeho poslední individuální start na světovém šampionátu. "To vůbec, ale vnímal jsem podporu na trati od rodiny a všech, které jsem pozval. Možná proto jsem se o to víc snažil pořádně vydat. Nebyl to úplně vydařený závod, ale na druhou stranu určitě to nebudu hodnotit špatně. Je to poslední individuální závod, ale nebudeme si to kazit...," řekl.

Měl problém srovnat se s podmínkami, které v Lahti panovaly. "Bylo to hodně hrabavé, asi jako když jedete na kole na písku. Musíte s citem a ne do toho prát, jako když máte zmrzlou stopu," popsal Bauer. "Někdy, když moc chcete, tak se tam zahrabete a stojíte na místě. Na začátku jsem ztratil docela dost, než jsem se dostal do tempa. V prostřední části jsem jel dobře a ke konci už jsem nezvládal," dodal.

Majitel pěti medailí ze světových šampionátů a olympijských her Bauer, jenž se už specializuje spíše na dálkové běhy, se držel kolem dvacátého místa v celém průběhu závodu. Výrazně vylepšil svůj výsledek z klasické patnáctky z úvodu sezony ve finské Ruce, kde dojel devětadvacátý.

Bauer by se mohl v Lahti ještě představit ve štafetě. Stříbro z klasické padesátky z předloňského šampionátu ve Falunu obhajovat nebude, neboť maraton se letos pojede na závěr MS volnou technikou.

Niskanen si k radosti 30 tisíc fanoušků v areálu vynahradil zklamání z nedělního sprintu dvojic, kdy v boji o zlato upadl po kolizi s Norem Emilem Iversenem a musel se spokojit s bronzem. Dnes se žádné chyby nedopustil a oplatil Sundbymu porážku z únorové generálky na MS v Otepää.

"Nikdy jsem nemyslel, že jednou budu nejlepší na světě. Mám za sebou těžkou minulou sezonu a díky všem, kteří mě podporovali, i když se mi nedařilo," uvedl Niskanen, jenž byl dosud třikrát na stupních vítězů ve Světovém poháru, z toho dvakrát vyhrál, a vždy na klasické patnáctce. Pro Finsko získal první světový titul po šesti letech.

Vedoucí muž Světového poháru Sundby se opět nedočkal prvního individuálního zlata v kariéře, jež by bylo zároveň jubilejní sté pro Norsko v historii MS. Navzdory absenci svého ruského přemožitele ze skiatlonu Sergeje Usťugova byl potřetí na světovém šampionátu druhý a prodloužil čekání norských mužů na zlato z Lahti.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Lahti:

Muži - 15 km klasicky: 1. Niskanen (Fin.) 36:44,0, 2. Sundby -17,9, 3. Dyrhaug (oba Nor.) -31,3, 4. Bessměrtnych -41,8, 5. Larkov (oba Rus.) a Tönseth (Nor.) oba -53,2, 7. Poltoranin (Kaz.) -1:06,3, 8. Jauhojärvi (Fin.) -1:09,7, 9. Olsson -1:10,6, 10. Halfvarsson (oba Švéd.) -1:15,0, ...19. Bauer -2:03,2, 28. Jakš -2:32,6, 38. Knop -3:39,2, 51. Rypl -4:31,6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články