Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Vítkovice opět ožívají lyžováním. Kožíšek se mezi pecemi pokusí vrátit na trůn

Ostrava – Ostravské pece a koksovny se opět probírají k životu. Tentokrát se o to postarají elitní i amatérští lyžaři, kteří si zde dávají už popáté dostaveníčko, aby v industriálním srdci moravskoslezské metropole poměřili síly ve sprintu v rámci akce City Cross Cupu. Diváci se mohou těšit na jména jako Dušan Kožíšek či Aleš Razým a také bohatý doprovodný program s celou řadou dalších známých sportovních osobností. Přímý přenos akce sledujte na ČT sport nebo na webu ctsport.cz od 16:30.

Ostravský City Cross Cup
zdroj: citysprint.cz

Začíná to být už tradice. V oblasti Dolních Vítkovic mezi turisticky oblíbenými pecemi se připraví běžecká trať o délce téměř půl kilometru, na start se postaví celá řada známých lyžařských jmen a fanoušci mohou sledovat atraktivní soupeření o pozici krále City Cross Cupu.

Nejinak tomu je i letos, i když akce doznala podobně jako v každém novém ročníku několik změn. "Každý rok chceme udělat něco jiného, aby trať nezevšedněla. Snažíme se proto v rámci pravidel FIS a ve spolupráci se svazem lyžařů koordinovat přípravu tak, aby odpovídala závodníkům a bylo to zajímavé pro diváky," řekl o akci hlavní organizátor Martin Kráčalík. 

Letos nachystali pořadatelé trať okolo auly Gong a kvůli lepšímu výhledu prodloužili startovní rovinku o 40 metrů, vyvýšili start a posunuli cílovou pásku až na konec startovní rovinky. "Rovinka je delší, protože je start ve výšce 2,5 metru a závodníci tak naberou větší rychlost," prozradil Kráčalík, jenž zároveň dodal, že příznivci se mohou i nadále těšit na dva 25 metrové mosty.

Vítězství bude v areálu bývalých ostravských oceláren obhajovat Nor Torjus Borsheim, který loni ukončil tříletou nadvládu domácího Dušana Kožíška. Ani česká hvězda na startu nebude chybět. "Doufám, že Dušan vezme žezlo zpět do České republiky. Bude to zajímavý boj. Z Čechů pojede třeba ještě Aleš Razým a z žen třeba Sandra Schützová (obhájkyně v ženské kategorii pozn. red.)," vyjmenoval české hvězdy Kráčalík.

Na startu v Ostravě nebudou chybět ani špičkoví lyžaři z Polska, Slovenska, Itálie, Norska, Austrálie, Finska a Estonska. K tomu dopomohlo i volno v kalendáři FIS. "Letos se nám povedlo, že je v kalendáři lyžařů volno. Závod FIS se jede pouze na dlouhé trati, což není konkurence. Takže nám může pomoci svaz, ale i Dušan Kožíšek či Martin Koukal, abychom do republiky dostali nějaké zahraniční osobnosti," popsal hlavní organizátor akce.

Další atrakce? Biatlon, show Šonky či autogramiády

Fanoušci, kteří mají vstup zdarma, se však mohou těšit na mnohem více než jen sledování závodů. Organizátoři si pro ně přichystali například biatlon s laserovou zbraní, který si mohou účastníci v dopoledních hodinách sami zkusit.

"Tuto aktivitu jsme zařadili, aby si lidé mohli i něco zkusit. Už se nám to osvědčilo, takže od 10 hodin si mohou lidé otestovat, jak se střílí s laserovou zbraní. Poté bude probíhat i biatlonová exhibice, které se zúčastní sportovci jako David Svoboda, Tomáš Kraus, Jan Kuf, Vavřinec Hradilek či Tomáš Verner," řekl Kráčalík.

Bývalý český reprezentant v krasobruslení Verner bude mít na akci ještě další povinnosti. V rámci propagace mistrovství světa v krasobruslení, které se v Ostravě koná o týden později, se zúčastní odpolední spanilé jízdy, v níž se na starých dřevěných lyžích v dobových kostýmech svezou zástupci města, kraje či další sportovci.

Příznivci, kterých se v Dolních Vítkovicích schází tradičně kolem 3 tisíc, se dále také mohou těšit na exhibici účastníka letecké formule 1 Red Bull Air Race Martina Šonky či autogramiádu účastníků, fotbalistů Baníku nebo hokejistů Vítkovic.

Po konci akce navíc celá trať zůstane navíc v provozu pro veřejnost. "Po domluvě s městem a krajem budeme provozovat běžeckou dráhu, která bude osvětlená. Máme tam i půjčovnu a pro školy je to zcela zdarma," dodal Kráčalík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články