Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Alberto Tomba, olympijský vítěz a miláček žen, slaví padesátku

Řím – Mesiáš, La Bomba či Maestro. Přezdívky, které během veleúspěšné kariéry obdržel italský fenomén Alberto Tomba. Trojnásobný šampion z Her pod pěti kruhy, mistr světa a majitel devíti křišťálových glóbů včetně jednoho velkého se nesmazatelně zapsal do dějin sjezdového lyžování. Muži, který vyjma sportovních úspěchů proslul také častými skandály, je právě dnes padesát let.

Sport
zdroj: ČT4

"Když jede, prožívá Itálie celonárodní orgasmus," psali svého času novináři o vládci točivých disciplín přelomu 80. a 90. let. Černovlasý Ital, prezentující se dravým stylem a mottem "raději nedojet, než nevyhrát", zvítězil celkem padesátkrát ve Světovém poháru. Více triumfů mají jen Ingemar Stenmark ze Švédska a Rakušan Hermann Maier.

Ženy ho zbožňovaly, paparazzi pronásledovali. "Udělali ze mě rváče, pijana, děvkaře, tlučhubu, hulváta, žrouta a blbce," stěžoval si v minulosti Tomba.

Zpočátku chtěl být fotbalistou. I kvůli úspěchům slavného krajana Gustava Thöniho, jenž mu později dělal osobního trenéra, ale nakonec zvítězily lyže. Debut ve Světovém poháru si odbyl koncem prosince 1985. O rok později dojel v obřím slalomu v Alta Badii druhý, na což vzápětí navázal bronzem z MS 1987, které hostila Crans-Montana.

První velká medaile byla nicméně pouhým předkrmem před hlavním chodem, olympijskými hrami v Calgary 1988. Tomba kraloval ve slalomu i obřím slalomu, přestože po prvním kole obou závodů na vedoucí pozici nefiguroval. Totéž zopakoval i o osm let později během mistrovství světa v Sierra Nevadě.

Mezitím přidal do sbírky cenných kovů další olympijské zlato, když v Albertville 1992 dominoval v "obřáku" a ve slalomu obsadil druhé místo. Stříbro navzdory nevydařenému úvodnímu kolu obhájil také pod pěti kruhy v Lillehammeru 1994. Následující sezonu získává velký křišťálový globus pro vítěze celkového hodnocení Světového poháru.

S kariérou se rozloučil po neúspěšných jízdách v Naganu, kde měl k medailím poměrně daleko. "Už mě nebaví mrznout, byl jsem pořád nastydlý," vysvětlil své rozhodnutí, za nímž stála především ztráta motivace, stres a únava.

V současnosti Tomba objíždí různé soutěže krásy, propaguje parfémy i spodní prádlo a stihl rovněž debut na stříbrném plátně. Kromě toho sbírá vína, jezdí na motocyklu nebo pomáhá postiženým dětem. V roce 2006 byl ambasadorem turínských Her. Stal se také součástí slavnostního zahájení, kam přinesl olympijský oheň.

Alberto Tomba během zahájení OH v Turíně
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články