Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Koukalová opanovala stíhací závod a slaví první letošní triumf ve SP

Östersund (Švédsko) - Fantastické střelecké i běžecké vystoupení předvedla ve stíhacím závodě biatlonová královna loňské sezony Gabriela Koukalová. Vzhledem k sobotnímu třetímu místu ze sprintu vyrazila z výhodné pozice. Vítězství hájila Marie Dorinová Habertová z Francie, ale dvacetisekundový náskok záhy ztratila kvůli chybám na střelnici. Česká reprezentantka se po první položce dostala do čela a vedoucí pozici už neopustila.

Gabriela Koukalová během stíhacího závodu v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Obhájkyně křišťálového glóbu Koukalová udělala jedinou chybu na desetikilometrové trati během třetí střelby. Na poslední položce pak odrazila útok Finky Mäkäräinenové, která dvakrát chybovala, a s přehledem si dojela pro první letošní vítězství. Druhé místo nakonec obsadila vedoucí žena SP Dahlmeierová z Německa, třetí dojela Italka Wiererová.

"Já nemám slov. Je to neskutečný. Rozhodně jsem si nepředstavovala začátek sezony po letních problémech v přípravě až takhle skvěle. Je to úžasné a ještě větší motivace do příštích závodů," řekla Koukalová.

Dařilo se i dalším českým biatlonistkám. Eva Puskarčíková obsadila osmou příčku, což je její nejlepší individuální výsledek ve Světovém poháru, Lucie Charvátová byla dvanáctá a Veronika Vítková osmnáctá.

"Závod se mi hodnotí nádherně. Vystoupení děvčat bylo excelentní. Holky se dlouho pohybovaly v desítce, což bylo super. Patří jim velká pochvala. Gábina závěr na střelnici dokázala ustát a vstoupila dobře do sezóny," prohlásil během telefonátu po dojezdu reprezentační šéftrenér Ondřej Rybář.

Haberová náskok ze sprintu rychle ztratila

Vítězka sprintu Dorinová Habertová z Francie i druhá Mäkäräinenová na úvodní střelbě vleže chybovaly a bezchybná Koukalová poskočila do vedení. Rovněž dalších pět terčů rodačka z Jablonce  "vyčistila" a jela v čele s bezmála půlminutovým náskokem před Dahlmeierovou.

Během první "stojky" zaznamenaly Koukalová i její německá soupeřka jednu chybu, čehož využila k posunu na druhé místo Mäkäräinenová a začala se přibližovat i k vedoucí Koukalové.

Rozhodla poslední střelba. Mäkäräinenová přijela těsně za českou biatlonistkou. Koukalová nicméně tíhu okamžiku ustála, Finka nikoli, což ji stálo stupně vítězů. Za Dahlmeierovou dojela na třetím místě přesně střílející Italka Dorothea Wiererová, která startovala až jako devatenáctá.

Závody SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Koukalová (ČR) 31:43,3 (1 trestné kolo), 2. Dahlmeierová (Něm.) -8,4 (2), 3. Wiererová (It.) -21,4 (0), 4. Häckiová (Švýc.) -36,3 (0), 5. Mäkäräinenová (Fin.) -52,7 (4), 6. Hauserová (Rak.) -1:01,0 (1), 7. Dorinová Habertová (Fr.) -1:15,5 (6), 8. Puskarčíková (ČR) -1:17,4 (2), 9. Džimová (Ukr.) -1:21,7 (2), 10. Skardinová (Běl.) -1:29,4 (1), ...12. Charvátová -1:50,3 (3), 18. Vítková (obě ČR) -2:27,3 (3).

Průběžné pořadí (po 3 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 157, 2. Koukalová 132, 3. Dorinová Habertová 118, 4. Hauserová 114, 5. Mäkäräinenová 111, 6. Braisazová (Fr.) 99, ...10. Puskarčíková 86, 17. Vítková 61, 21. Charvátová 52.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články