Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Češky si zajistily postup na MS a míří za životním úspěchem

Glasgow - České curlerky mají nejen jistý postup na mistrovství světa, ale před posledním utkáním základní části jim patří čtvrté místo, které jim zaručuje postup do play-off evropského šampionátu. Ve středu nejprve podlehly suverénním Skotkám 5:10, odpoledne však zvládly duel plný zvratů se Švýcarkami a zvítězily v extra endu 8:7.

České curlerky
zdroj: WCF autor: Jeffrey Au

Češkám se vstup do sedmého zápasu proti domácím soupeřkám nevydařil a od úvodu musely dohánět manko. Hned v prvním endu se Skotky ujaly vedení a náskok navýšily v druhé hře, po které vedly už 3:0. Naději na návrat do zápasu ale pro Češky vykřesal třetí end, v němž se týmu okolo Anny Kubeškové podařilo snížit hned dvěma body.

Skotky si však pojistily vedení hned v následující hře a průběžný výsledek 4:2 po polovině zápasu nahrával favoritkám duelu. Na začátku druhé poloviny utkání se Češky dostaly znovu na dostřel, ale britské hráčky přišly s důraznou odpovědí. V sedmém endu si připsaly další tři body a klíčový únik ve skóre se ukázal jako rozhodující.

V osmém endu český tým pod vedením Merva Fongera ještě naposledy snížil na 5:7, ale skotská protihra a další tři body na konto curlerek z Britských ostrovů daly výsledku konečnou podobu.

Drama až do posledního kamene extra endu

V podvečerním klání Češek se Švýcarkami si nemohl být nikdo ničím jistý. Proti výhodě posledního kamene se dokázaly oba týmy dobře prosazovat. Nejprve hráčky s helvétským křížem na hrudi sebraly bod ve třetím endu. V polovině utkání byl stav 1:4 v český neprospěch, ale tým kolem Kubeškové se dokázal zvednout. V šestém endu uhrál dvojku a pak po chybách skipky Binie Feltscherové zopakoval totéž nadvakráte proti výhodě soupeřek.

Jenže omylnou dokázala být i Kubešková, což výrazně pomohlo Švýcarkám, které se v desátém endu na Češky dotáhly. Rozhodl však extra end a závěrečný bezchybný hit and roll.

Postup do semifinále mají jistý Skotky, Švédky i Rusky. Češky uzavřou základní skupinu ve čtvrtek ráno zápasem s Norkami.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Skotsko - ČR

Také čeští curleři kráčejí vstříc play-off

V divizi B se tým Karla Kubešky dostal na dělené první místo a má jistotu, že bude hrát o elitní divizi. Stále také drží naději na postup na světový šampionát.

Češi nejdříve jasně přehráli poslední Španěly 10:4. O vítězství se rozhodlo ve čtvrtém endu, kdy hned pět českých kamenů bodovalo. Ve večerním zápase pak zvítězili nad Francií dokonce 13:3, přičemž v devátém endu získal Kubeškův tým málo vídaných šest bodu při soupeřově výhodě. Slováci vyhráli nad Turky 9:6 a Wales si poradil s Izraelem 7:2.

Výsledky mistrovství Evropy v curlingu

Ženy (divize A):

7. kolo: Skotsko - ČR 10:5, Švédsko - Švýcarsko 7:2, Rusko - Itálie 5:3, Německo - Dánsko 9:3, Norsko - Finsko 6:3.

8. kolo: ČR - Švýcarsko 8:7, Švédsko - Finsko 11:2, Rusko - Německo 6:4, Skotsko - Dánsko 7:3, Itálie - Norsko 7:5.

Průběžné pořadí po 8. kole: 1. Skotsko 8 výher, 2. Švédsko 7, 3. Rusko 6, 4. ČR 5, 5. Dánsko a Německo 4, 7. Švýcarsko 3, 8. Norsko, Finsko a Itálie 1.

Muži (divize B):

ČR - Španělsko 10:4,

ČR - Francie 13:3.

Zdroj
ČT sport, worldcurling.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články