Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ještě jsem si nedokázala, co bych chtěla. Před sezonou mám motivaci, řekla Vítková

Praha – Z mistrovství světa i olympiády medaile doma má, žádná z nich však není z individuálního závodu. To by však Veronika Vítková v blížící se sezoně, která pro ni bude jedenáctou ve Světovém poháru, ráda změnila. Během léta zapracovala na psychice i střelbě a věří, že se to v důležitých podnicích projeví.

Česká biatlonistka Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Aby se k cenným kovům z mistrovství světa či olympiády v roce 2018 přiblížila, snažila se letos znovu zapracovat na psychice. Spolu s celou reprezentací zrychlila přípravu na střelbu a doufá, že bude opět patřit k rychlejším běžkyním.

"Ještě jsem si nedokázala, co bych chtěla. Individuální medaile z velkých akcí mi chybí, takže mám motivaci. Pořád je o co bojovat," řekla rodačka z Vrchlabí, která má olympijské stříbro a dvě medaile z MS, ale všechny tři kovy jsou ze smíšené štafety.

V minulé sezoně vystoupila v individuálních závodech na stupně vítězů jen dvakrát. "Ustoupila jsem ze svých pozic a chtěla bych to zlepšit. Příprava se obešla bez zdravotního omezení, tvrdě jsme makali, tak to snad bude vidět," řekla.

Už v minulosti pracovala na psychice a v přípravném období se k tomu vrátila. "Protože ve finále rozhodují drobnosti, a když mi to v tréninku jde, tak v závodě tam zůstane nějaký nesklopený terč, což chci změnit," řekla Vítková.

Proto využívá mentálního kouče. "Mám cvičení na odreagování. Voláme si, píšeme, a když jsem tady, tak se i sejdeme. Doufám, že to bude fungovat."

Jako většina reprezentantů se snažila zrychlit přípravu na střelbu. "Dokázala jsem stáhnout pět vteřin," řekla s tím, že se vojenský dril vyplatil. "Před střeleckým tréninkem jsme měli suchou střelbu delší než léta předtím a nacvičovali manipulaci, třeba deset vleže v řadě. Začínali vestoje - sundat flintu, kleknout, vyměnit zásobníky, lehnout, postavit se a pořád dokola. A to samé vestoje," popsala.

Vestoje nyní začne střílet devět deset vteřin po příjezdu na stav a odstřílí za dvacet vteřin a vleže za pětadvacet. "Manipulace je víc vypilovaná. Nejsou tam přehmaty, je to víc automatické a dokážu to udělat rychle, aniž bych se zasekla. Jsou to zadarmo získané vteřiny, které jsme zbytečně ztráceli," řekla Vítková.

Ze začátku ale s novinkou bojovala. Především první rány často kazila. "Občas jsem se dohadovala a říkala, že se na to necítím, ale postupně se to zlepšovalo. Byla jsem nucená, už jsem si zvykla a nedělám už takové chyby," uvedla. "Doufám, že psychiku spojím s větší rychlostí střelby a vyplatí se to."

Před odletem do Östersundu na první závody Světového poháru se cítila dobře i běžecky. "Nacházíme se v třetím roce olympijského cyklu a už trénink nebyl tolik o vytrvalosti, ale hodně o rychlostní dynamice. A musím říct, že jsem se cítila velmi dobře a doufám, že to tak bude vypadat i v porovnání s ostatními," řekla.

Vrcholem sezony je únorové mistrovství světa v Hochfilzenu. Druhou hlavní akcí je prosincový Světový pohár v Novém Městě na Moravě. "Je to šance zajet pěkný výsledek v domácích podmínkách," uvedla Vítková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články