Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Na Dvořáka se v přípravě opět lepily zdravotní potíže. Už se ale cítím dobře, prozradil

Praha – Stává se pro něj už trochu tradicí, že příprava před sezonou pro něj znamená zdravotní komplikace. Sdruženář Miroslav Dvořák musel bojovat se zánětem Achillovy šlachy a ruky, virózou, neštovicemi a podvrknutým kotníkem. Celkem pauzíroval dva měsíce, ale problém v tom nevidí a na start Světového poháru příští týden se cítí připraven.

Slavící český sdruženář Miroslav Dvořák
zdroj: ISIFA/EPA/ autor: PEKKA SIPOLA

"Nějaké problémy byly, ale myslím, že vcelku jsem něco ještě odtrénoval. Na podzim to bylo relativně bez problémů. Léto jsem dohnal a sezona je dlouhá, směrem k mistrovství světa se dá ještě leccos vychytat," řekl Dvořák.

"Oproti mononukleóze to bylo letos opravdu naprosto v pohodě," dodal s úsměvem. "Snad už si smůlu vybral a dostane se do formy, i když celkově naskákal méně," věří kouč reprezentace Vladimír Šmíd.

Potíže s achillovkou měl kvůli dlouhé jízdě na kole v chladnějším počasí. "Trochu jsem to přetížil, měl jsem začít pozvolněji, byl to jeden z prvních tréninků," vzpomínal Dvořák. Šlachu léčil dva týdny, stejně jako neštovice a kotník. "Tu dětskou nemoc jsem dostal skoro ve třiceti a kotník byla moje blbost," smál se sdruženář.

Zánět ruky na začátku listopadu dostal po pádu, neboť podcenil dezinfekci odřeniny. Rána mu natekla a doktoři mu dokonce hrozili možnou amputací. "Nakonec to ale vypadalo hůř, než to ve skutečnosti bylo. Chtěl jsem urychlit léčbu a asi jsem to rozstřihl špinavějšími nůžkami. Pak jsem to nechal v klidu a během tří dnů to splasklo," uvedl Dvořák.

Při výčtu zdravotních patálií nemohl zapomenout ani na následky mononukleózy, kvůli níž loni na podzim netrénoval skoro čtyři měsíce. "Sleduju to průběžně, je to definitivně v pohodě. Takže letos to byly prkotiny. Sice mě to štvalo, že mě to vyřadilo z tréninku, ale rychle jsem se do toho zpátky dostal. Loni to byl o poznání zásadnější problém, mohlo být hůř, něco o tom vím," řekl.

Formu prý dokázal dohnat i proto, že je už zkušeným závodníkem. Jeho největšími úspěchy jsou čtyři místa na stupních vítězů ve Světovém poháru a jedenácté místo na olympijských hrách v Soči. "Vzhledem k tomu, že za posledních skoro patnáct let jsem trénoval skoro každý den, něco má to tělo nastřádáno. Samozřejmě, že z gauče žádný závod nevyhraju, makat je potřeba, ale velkou roli hraje psychika, taktika a odpočinek," míní.

I proto ani neuvažoval o tom, že by podobně jako v minulé sezoně vynechal její začátek. "Poslední dva měsíce byly v pohodě, trénuju normálně bez problémů," uvedl. Nyní má za sebou první trénink na sněhu ve finském Rovaniemi, odkud se s týmem přesune do Ruky. "Jsem připravený, cítím se dobře, ale až závod ukáže," prohlásil.

Vrcholem zimy bude MS v Lahti na přelomu února a března, ale Dvořák se chce soustředit i na Světový pohár. Pokukuje opět po stupních vítězů, má však i jiné priority. "Určitě chci co nejlepší výsledky, ale spíš bych raději výkonnost stabilizoval. Abych jeden týden nebyl vysoko a další na hranici bodů. A pak už je to o štěstí a o prkotinách, dostat se úplně mezi ty nejlepší," doplnil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články