Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Curlingové týmy nemají před ME malé ambice. Češi se musejí naučit vítězit, říká Kubeška

Praha – Už ve čtvrtek odjíždí česká curlingová reprezentace na první vrchol sezony, mistrovství Evropy do skotského Glasgow. A oba týmy mají velké ambice. Muži chtějí zpátky do divize A, ženy by rády vybojovaly postup na světový šampionát.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští curleři a curlerky pomýšlejí na MS

Ženy stále vede na skipu Anna Kubešková. Aby splnily svůj cíl, musejí na evropském šampionátu skončit mezi sedmi nejlepšími týmy Evropy. "Kvalifikace na MS nám dá možnost získat ještě více olympijských bodů a kvalifikovat se rovnou na olympiádu," uvedla česká reprezentantka Ežen Kolčevská. Nutno dodat, že přímý postup na olympiádu by velmi pravděpodobně zajišťovalo umístění na světovém šampionátu do třetího nebo čtvrtého místa.

"Případný boj o medaile (na ME) by byl vítaným bonusem," dodala další z reprezentantek Alžběta Baudyšová. Češky si nicméně věří. "Byli jsme teď na pár turnajích, které ukázaly, že formu docela máme," uvedla Baudyšová.

Muži na loňském evropském šampionátu skončili devátí a tým okolo Davida Šika sestoupil do divize B. Cílem pro letošní výběr, který vede ostřílený skip Karel Kubeška, je návrat do áčka.

Je nám líto, video expirovalo.
Baudyšová před ME: Boj o medaile by byl bonus, ale formu máme

"Rádi bychom se dostali do nadstavby ve skupině B. Pak přijde klíčový zápas, což bude semifinále. To když vyhrajeme, splníme první postupný cíl, návrat do skupiny A mistrovství Evropy. A pokud se to podaří, budeme usilovat o vítězství ve skupině B a následně o možnost kvalifikovat se na mistrovství světa," předestřel Kubeška.

Karel Kubeška: "České týmy se musejí naučit vítězit. Nejenom občas vyhrát. Odjet na šampionát s vědomím, že mohou vyhrát řadu zápasů za sebou."

Pro něj je to návrat na mezinárodní scénu po delší odmlce. Kubeška naposledy reprezentoval v roce 2010 v mixu dvojic, dnes už olympijské disciplíně. Na evropské úrovni hrál naposledy v roce 2006. "Ta mezera je poměrně dlouhá. Můj vklad do týmu je ryze zkušenostní. Zbytek týmu jsou mladí hoši, kteří by měli odehrát to podstatné v curlingu, tedy tu tvrdou práci," zdůraznil.

Čas, peníze a trenéři

Obě nejvyšší skupiny mezi ženami i mezi muži jsou velmi vyrovnané. Češi mezi elitou bojují, i když podmínky nejsou ideální. "České týmy potřebují peníze, čas a kvalitní trenéry. To je možná taková mírná slabina," nastiníl Kubeška.

I proto mají oba týmy na trenérských pozicích zahraniční experty. U mužů je to zkušený Švéd
Rickard Hallström, u žen Kanaďan Merv Fonger. "Ale nestačí to. Potřebovali bychom pět nebo sedm kvalifikovaných trenérů, kteří by vedli nejlepší české týmy. Zvýšila by se konkurence v české soutěži a tím by vzrostla kvalita," řekl Kubeška.

Muži odehrají první zápas na ME v sobotu proti Lotyšsku, ženy čeká Německo. Kompletní rozlosování šampionátu najdete zde.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články