Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Tráva se zelená, Turné přesto startuje. Koudelka by rád skončil do desítky

Oberstdorf (Německo) – Na svazích je vidět tráva a počasí připomíná jaro. I přes tyto komplikace však v německém Oberstdorfu odstartuje 64. Turné čtyř můstků. Sedm uplynulých ročníků tradičního seriálu ve skocích na lyžích vyhráli Rakušané, ale letos mezi největší favority nepatří. V první polovině Turné budou hájit české barvy Roman Koudelka, Jakub Janda, Lukáš Hlava a Jan Matura. ČT sport a náš web nabídnou přímé přenosy z rakouské části Turné, která se uskuteční po novém roce.

Anders Jacobsen
zdroj: ČTK/DPA

Koudelka byl loni mezi favority, ale v letošní sezoně není jeho pozice tak silná a česká jednička tuší, že umístění do desítky v celkovém hodnocení bude úspěch. "Jdu tam s klidnou hlavou, není na mě žádný tlak," pochvaloval si rozdílnou situaci Koudelka. K dispozici má na míru vyrobené lyže, kratší o dva centimetry, které mu mají zajistit lepší přechod do letové fáze po odrazu.

Výročí může slavit Janda. Letos je to deset let, co zahájil své tažení za vítězstvím v Turné a také v celkovém hodnocení Světového poháru. Janda však není nostalgický typ. "Neprožívám to vůbec, před deseti lety byla situace jiná. Jel jsem tam pro všechny jako favorit, teď tam jedu jako dvacátý muž seriálu," uvedl sedmatřicetiletý skokan.

Neprožívá špatný rok, dokonce se jednou dostal do desítky, ale naposledy v Engelbergu nepostoupil do druhého kola a ve druhém závodu byl diskvalifikován. "Takže žádná sláva," utrousil. Ve Švýcarsku zůstal na skokanské tréninky, v Česku o Vánocích už jen pracoval na kondici. "Není to zatím špatná sezona, i když mě to v Engelbergu sejmulo. Ale teď už to snad budou světlé víkendy," řekl s úsměvem.

Největším favoritem by měl být podle aktuálního pořadí SP Slovinec Peter Prevc, který z dosavadních sedmi závodů tři vyhrál a třikrát byl druhý. Podle odborníků je ale větším favoritem Němec Severin Freund i proto, že úvodní dva závody Turné jsou v jeho vlasti. Silní budou i Norové Kenneth Gangnes, Johann Andre Forfang a Daniel Andre Tande, kteří jsou v závěsu za vedoucí trojicí.

Celkové vítězství obhajuje Rakušan Stefan Kraft, který je ale zatím až devátý ve Světovém poháru. Druhý loni skončil jeho krajan Michael Hayböck a třetí byl Prevc.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi těsně před startem Turné 4 můstků

"Hodně lidí se mě ptá, jestli to má Prevc jasně vyhrané. Ale já myslím, že nevyhraje. Většinou to tak bývá, že největší favorit nevyhrává. Silní opět budou Němci a Rakušané," mínil Koudelka a zmínil zejména Freunda, ale také Hayböcka a Krafta. "Prevcovi v sezoně zatím přálo hodně větrného štěstí. To ho psychicky povzbudilo. Skoky jsou ale vrtkavé, může se to otočit a on si přestane věřit," řekl Koudelka.

Freund se těší hlavně na emoce. "Ti lidé jsou vždy neuvěřitelní a vybičují mě k výkonu. Udělal jsem v létě nějaké změny v přípravě a už se to začíná projevovat," uvedl mistr světa a vítěz Světového poháru. "Měl dobrý start do sezony, má skvělou fyzičku, techniku, ideální materiál. Já v něm vidím vítěze," řekl německý kouč Werner Schuster.

Kvalifikace v Oberstdorfu je na programu v pondělí a úvodní závod o den později od 17:15.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články