Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kratší lyže, dobrý pocit: Koudelka chce být na Turné v první desítce

Oberstdorf - S lyžemi o dva centimetry kratšími a dobrým pocitem odjede v neděli na Turné čtyř můstků nejlepší český skokan Roman Koudelka. Zatímco loni byl před tradičním čtyřdílným seriálem jedním z favoritů, letos na něj není vzhledem k průběhu sezony takový tlak na úspěch, a proto bude rád za umístění do desáté pozice v celkovém hodnocení. Turné začíná pondělní kvalifikací na úvodní závod v Oberstdorfu.

Zatímco zkraje minulé sezony dosahoval Koudelka výsledků na stupních vítězů a v Klingenthalu vyhrál svůj první závod Světového poháru, letos se mu tolik nedaří. Jeho nejlepším výsledkem je čtvrté místo na malém můstku v Lillehammeru, na druhou stranu však například nepostoupil do druhého kola v Nižním Tagilu. "Ty výsledky byly hodně srovnatelné, protože závody byly o větru. Kromě Lillehmmeru mi to moc nepřálo, skoky byly reálně kolem desátého až patnáctého místa," vysvětlil Koudelka.

Přestože jeho výkony v probíhající sezoně nebyly špatné, Koudelka chtěl víc. I proto sáhl ke změně. Kromě čtyř nových kombinéz na Turné má také lyže vyrobené na míru, které jsou o dva centimetry kratší. "Docela mi to sedlo a skoky byly o něco lepší než při závodech. To mě hodně potěšilo," řekl Koudelka. "Takže se to snad zlepší, ze skoků jsem měl radost," uvedl. Nové vybavení zkoušel v Engelbergu, kde zůstal po posledním závodu SP na dva dny tréninku. Delší lyže mu totiž rychle přišly po odrazu za hlavu a skokan tak ztrácel rychlost.

"Potřeboval jsem, abych popolétl, místo toho jsem padal. Kratší lyže nejsou za hranou tak rychlé, tolik nezabrzdí a dole pomáhají získávat rychlost," vysvětlil princip skokan. Před Turné se ale bál něco změnit. "Byl jsem z toho docela nervózní, ale věřím, že se to vyplatí. Mám z toho dobrý pocit," zopakoval. Zároveň v Engelbergu pracoval na odstranění nepřesností na odrazu. "To se také povedlo," pochvaloval si. Díky zkrácení lyží může mít nyní Koudelka nižší hmotnost. "Což mě před Vánoci nepotěšilo," pousmál se český závodník. Proto byl na tréninku i na Štědrý den. "Suchá příprava," podotkl.

Skončit jako minule by bylo super, přestože to bylo trochu zklamání

Loni před Turné vynechal dva závody v Rusku a letos uvažoval podobně. Díky vydařené letní kondiční přípravě ale nakonec do Nižního Tagilu odjel. "Bylo potřeba skákat," vysvětlil. Přivezl si čtrnácté místo, ale také v jednom závodu nepostoupil do druhého kola. "Zklamání, ale to k tomu patří. Musím se naučit, že se to někdy stane, i když bych radši vyhrával," uvedl. To se mu dařilo zkraje sezony loni, ale na Turné si potom prožil zklamání. Sedmé, jedenácté, čtvrté a třinácté místo nakonec znamenalo celkově devátou pozici.

"Skončit jako minule by bylo super, i když to bylo trochu zklamání," řekl Koudelka. "Ale bude záležet hodně na počasí, takže skončit do desítky, zklamaný bych neodjížděl," prohlásil. Rozhodně má letos větší psychický klid než loni, kdy platil za favorita. "Je to o dost lepší. Na Turné jedu s lehčíma nohama a mám větší klid," uznal. "Když jsem mezi Vánoci objížděl příbuzné, tak jsem cítil, že taková očekávání nejsou. Jsou tam jiní favorité," upozornil Koudelka, který byl na Turné nejlépe celkově pátý před čtyřmi lety. "Nepočítám, že bych to vylepšil, to by bylo velké překvapení," uznal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články