Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Premiéra paralelního obřího slalomu patřila Noru Jansrudovi

Alta Badia (Itálie) - Premiéru paralelního obřího slalomu ve Světovém poháru vyhrál v Alta Badii norský lyžař Kjetil Jansrud. Ve finále porazil svého krajana Aksela Lunda Svindala, který se vrátil do čela seriálu před favorizovaného Marcela Hirschera.

Kjetil Jansrud
zdroj: ČTK/AP autor: Marco Trovati

Rakušan Hirscher vyhrál v italském zimním středisku v neděli klasický obří slalom a dostal se na první místo pořadí SP, ale pohárová novinka mu nevyšla. V prvním kole, jež se jako jediné jelo na dvě jízdy, v duelu s Italem Riccardem Tonettim nezvládl skok a neprojel branku. Po vyřazení tak byl klasifikován jako osmadvacátý z 32 startujících, mezi nimiž chyběli čeští zástupci.

Netypická disciplína nevyšla ani dalším favoritům. Už v prvním kole se rozloučili i Američan Ted Ligety, Němec Felix Neureuther či Nor Henrik Kristoffersen. "Vypadlo hodně favoritů, je tam málo zatáček. Rozhodují jiné kvality. Ale za vypadnutí si můžu sám, skákal jsem příliš rovně. Pro budoucnost to může být zajímavý formát," řekl Hirscher.

Naopak do semifinále postoupilo kvarteto lyžařů mimo elitní desítku hodnocení SP v obřím slalomu. Nejlépe postavený byl před dneškem čtrnáctý Švéd André Myhrer, jenž nakonec v jízdě o třetí místo porazil Němce Dominika Schwaigera.

Norské finále pro sebe rozhodl s náskokem 22 setin Jansrud a oslavil jedenáctou pohárovou výhru v kariéře. "Řekněme si to na rovinu: tohle nebyl normální obří slalom. Osobně musím přiznat, že asi není správné, aby se za tenhle závod dávaly body. Ale jako show pro diváky je to určitě dobré," řekl překvapivý vítěz.

Podobně hodnotil premiéru paralelního obřího slalomu Svindal, jenž se díky ní dostal o 57 bodů do čela SP před velkého rivala Hirschera. "Když jsem viděl, že jsme ve finále s Kjetilem, říkal jsem si, že to není normální. Vždyť je to jako stupně vítězů v Beaver Creeku," připomněl Svindal rychlostní závody v USA. "Beru těch 80 bodů jako milý dárek," dodal urostlý Nor.

SP v sjezdovém lyžování v Alta Badii (Itálie):

Muži - paralelní obří slalom: 1. Jansrud, 2. Svindal (oba Nor.), 3. Myhrer (Švéd.), 4. Schwaiger (Něm.), 5. Pichot (Fr.), 6. Blardone (It.), 7. Caviezel (Švýc.), 8. Faivre (Fr.), 9. Jitloff (USA), 10. Muffat-Jeandet (Fr.).

Průběžné pořadí obřího slalomu (po 5 závodech): 1. Hirscher (Rak.) 363, 2. Muffat-Jeandet 252, 3. Neureuther (Něm.) 209, 4. Kristoffersen (Nor.) 189, 5. Faivre 168, 6. Ligety (USA) 157, ...39. Krýzl (ČR) 15.

Průběžné pořadí SP (po 12 závodech): 1. Svindal 600, 2. Hirscher 543, 3. Jansrud 407, 4. Kristoffersen 289, 5. Muffat-Jeandet 276, 6. Neureuther 269, ...83. Krýzl 17. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články