Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Sáblíková byla v závodě SP na 1500 m třetí v českém rekordu

Salt Lake City - Rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala na Světovém poháru v Salt Lake City třetí místo v závodě na 1500 metrů a časem 1:53,44 opět zlepšila vlastní český rekord. Trojnásobná olympijská vítězka tak navázala na svůj týden starý úspěch z Calgary. Z triumfu se v Utahu v novém světovém rekordu radovala Američanka Heather Richardsonová.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: Mike Ridewood

Osmadvacetiletá česká reprezentantka v Salt Lake City v pátek suverénně ovládla závod na 5000 metrů a svoji formu následně potvrdila i na patnáctistovce. Představila se v předposlední rozjížďce společně s Idou Njatunovou z Norska a hned po projetí cíle se společně s koučem Petrem Novákem radovala, podařilo se jí totiž zlepšit svůj čas z Calgary (1:54,18) a měla jistotu medailového umístění.

Stejně jako v Kanadě nakonec Sáblíkovou porazila americká dvojice Richardsonová - Brittany Boweová, které program disciplíny uzavřely. Tentokrát si domácí reprezentantky vyměnily pozice a Richardsonová své krajance vzala časem 1:50,85 i světový rekord. Z jejího času z Calgary ubrala 74 setin.

"Řekla bych, že se obě tlačíme k lepším výkonům," řekla Richardsonová. "Věděla jsem minulý víkend, že jsem ji nakopla, když jsem jí sebrala rekord na kilometru. Ona pak zajela rekord na patnáctistovce," uvedla mistryně světa na 500 metrů.

Světový rekord v sobotu v Salt Lake City překonal také Kanaďan Ted-Jan Bloemen na trati 10 000 metrů. Časem 12:36,30 vylepšil týden staré maximum Nizozemce Svena Kramera o 5,39 sekundy. "I když druhá polovina závodu dost bolela, říkal jsem si 'vydrž, jeď dál'," uvedl nizozemský rodák Bloemen, který reprezentuje Kanadu od minulé sezony. Kramer skončil druhý za 12:44,26.

Karolína Erbanová obsadila při svém druhém startu na 500 metrů na Světovém poháru až 17. místo. Bronzová medailistka z letošního mistrovství světa zajela čas 37,89 sekundy a oproti pátku si tak o čtrnáct setin sekundy pohoršila. Ve výsledkové listině to znamenalo pokles o šest míst.

Z vítězství se opět radovala Čang Chung, která však druhou I Sang-hwa z Koreje porazila jen o jednu setinu sekundy. Čínská reprezentantka si tak upevnila vedení v průběžném pořadí seriálu, Erbanová je čtrnáctá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články