Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

S medailí mívám předtuchy. Turné mě poučilo, řekl Koudelka před odletem

Praha - Skokan na lyžích Roman Koudelka nemyslí na medaili z mistrovství světa. Vítěz čtyř závodů světového poháru v této sezoně nabral směr Falun, kde chce o stupně vítězů bojovat, ale mezi hlavní kandidáty na zisk cenného kovu se nepočítá. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a našem webu. Kompletní program vysílání zde.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Koudelka prožívá životní sezonu. Vyhrál hned první závod světového poháru v Klingenthalu, pak triumfoval také v Lillehammeru, Engelbergu a v Sapporu. Navíc stál ještě čtyřikrát na stupních vítězů a v průběžném pořadí SP je pátý.

  • "Letos už jsem si splnil dost svých snů, které jsem si dal před sezonou, a nepočítám, že by medaile měla padnout. To už by bylo moc štěstí v tomhle roce najednou. Určitě tam pro to udělám všechno, bojovat budu, ale s medailí moc nepočítám," řekl Koudelka po ránu na pražském letišti před odletem do Švédska.

Poučil se na Turné

O roli kandidáta na příčky nejvyšší se ve spojení s Koudelkou letos mluvilo už před Turné čtyř můstků, ale v Německu a Rakousku se mu nedařilo. "Z turné jsem hodně poučený," řekl pětadvacetiletý skokan z Lomnice nad Popelkou.

Je nám líto, video expirovalo.
Koudelka při odletu na MS: Cítím se výborně

Tvrdil, že slova o tom, že není favoritem, nejsou jen frází a obranou proti tlaku. "Jsem o tom docela i přesvědčený. Mívám předtuchy a jak jsem říkal, s medailí moc nepočítám. Toho štěstí letos už bylo docela dost a bylo by nad plán, kdyby byla medaile. Ale samozřejmě, kdyby byla, tak se zlobit nebudu," usmál se.

Jednu světovou medaili už si na krk pověsil. V roce 2007 se stal juniorským mistrem světa na středním můstku. "To už je docela dávno, ale malé můstky mám docela rád," řekl Koudelka. Mezi dospělými bude startovat na pátém mistrovství světa a nejvíc se mu dařilo před šesti lety v Liberci - pod Ještědem skončil dvakrát devátý.

Ve Falunu skokani začnou v sobotu na středním můstku. Koudelka si na něj společně s týmem zvykal minulý týden v Harrachově. "Byl skvěle připravený a cítil jsem se výborně. Testoval jsem i nové boty a docela to sedlo," pochvaloval si.

Naposledy skákal na středním můstku v rakouském Hinzenbachu a závod letní Grand Prix loni v září vyhrál. "Na malém můstku se skáče a trénuje málo. Hodně záleží na odrazu. Dost jsem pracoval na technice, tak uvidíme," řekl skokan.

Pomůže odrazová deska a psycholožka?

Koudelka vynechal víkendové lety ve Vikersundu a ladil formu na šampionát. Rakouský trenér české reprezentace Richard Schallert mu připravil těžké tréninky. "Tréninky byly výborný. Pak jsem relaxoval ve vířivce i v sauně. Lítal venku se psem Františkem, takže jsem si výborně odpočinul a cítím se super," řekl.

Podle plánu a dohody s koučem Koudelka vynechá ve Falunu první tréninky. Místo nich absolvuje přípravu na suchu a testy na speciální odrazové desce. "Na ty se těším a věřím, že budou letos jedny z nejlepších," působil sebevědomě.

Minulý týden se setkal i s psycholožkou Zdeňkou Sládečkovou, se kterou spolupracuje léta. "Rozebrali jsme nějaké věci a myslím, že má ze mě radost a já jsem taky spokojený, což je důležité," řekl Koudelka. Na cestu od ní dostal čokoládu, kterou přibalil k tradičnímu polštářku a plyšákovi Albertovi, které vozí pro štěstí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články