Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Modlíme se za Banka, reagovaly hvězdy lyžování na sítích

Beaver Creek - V superkombinaci patřil Ondřej Bank na MS jednoznačně k favoritům, zbýval mu poslední skok a jen několik desítek metrů do cíle. Pak ale přišel nekontrolovaný pád a český lyžař skončil pomlácený, se zlomenou zánártní kůstkou a s otřesem mozku v nemocnici. Sociální sítě vzápětí zavalily přání a vzkazy od dalších členů reprezentace a světových lyžařských hvězd.

S Ondřejem Bankem to v cílovém prostoru nevypadalo vůbec dobře
zdroj: ČTK/AP autor: John Locher

Po prozkoumání záběrů a lyží už je jasné, co se na posledním skoku stalo. Díky telefonickému rozboru s bratrem Tomášem (trenér Ondřeje Banka) osvětlil příčiny pádu expert ČT Jan Holický. "Jedním důvodem byla jiná stopa a najetí oproti dalším závodníkům. To bylo vidět. Další roli sehrály lyže. Použil extra rychlé, jedny z nejrychlejších v celém startovním poli, které už jsou trochu starší. Mají úzké hrany a ve chvíli, kdy se jede na agresivním suchém sněhu, se vypaluje ve vysokých rychlostech (Bank jel přes 100km/h) skluznice. Tyto vypálené pruhy byly prý patrné, když se lyže dostaly zpět do ruky bratrovi Ondřeje Tomášovi," vysvětlil Holický.

"U hrany se udělala půlcentimetrová díra, která mu v inkriminovaném momentu tahala za nohy. Lyže mu pak nefungovala tak, jak byl zvyklý," uvedl Tomáš Bank pro Český rozhlas.

"Něco takového člověk nikdy nechce vidět. Ve sjezdu se to ale občas stává. Sjezd je skvělá disciplína, ale tady je vidět, jak velké síly v něm působí," komentoval trojnásobný šampion sjezdu v letošní sezoně a norský reprezentant Kjetil Jansrud.

Muž, který splnil svou roli a ustál tlak rakouských fanoušků, je vítěz superkombinace Marcel Hirscher. Nutno dodat, že to by se nestalo, nebýt kotrmelců Banka. "Když člověk chce vyhrát, musí mít i trochu toho štěstí. S jedenatřicítkou bych rozhodně nevyhrál," uznal po závodě mistr světa ve slalomu. Nejlepších třicet závodníků po sjezdu totiž nastoupilo do slalomu v obráceném pořadí, tudíž Hirscher měl uhlazenou trať. Toho využil i nakonec třetí Ted Ligety. "Byla skvělá strategie jet sjezd pomalu. Snad bude Bank v pořádku," uvedl Američan.

"Rozhodně doufám, že bude v pořádku a po tak ošklivém pádu se vrátí co nejdřív zpět. Je to skvělý člověk a vynikající lyžař. On nám všem často ukázal, jak se vrací po zranění. A jsem si jistý, že nám to ukáže znovu. Jen to chce čas," řekl rakouský lyžař.

"Modlím se za Ondřeje Banka. To byl ošklivý pád!" tweetovala americká superstar Lindsey Vonnová, která si na letošním šampionátu v královské disciplíně brousila zuby na zlato, ale dojela až pátá.

"Modlím se za Ondřeje Banka. Nejdřív jsem byla smutná, že Bode zvažuje konec kariéry, ale teď cítím úlevu," psala Morgan Millerová, manželka potlučeného Bodeho Millera, který musel kvůli přeříznuté šlaše v noze na operaci a sezona pro něj skončila. Možná i kariéra.

Brzké uzdravení s léčivou modlitbou přál i kanadský sjezdař s českými kořeny Jan Hudec, který je Bankův kamarád a majitel bronzu ze super-G na olympiádě v Soči.

Česká reprezentantka v alpském lyžování Klára Křížová neskrývala ve svém tweetu emoce: "Jsi král! Uzdrav se, prosím rychle. Jsi můj hrdina!!!"

"Ondřej Bank nám dnes ukázal temnou stránku sjezdového lyžování. Doufáme, že se rychle uzdraví," reagoval americký reprezentant v alpském lyžování Andrew Weibrecht.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Twitter, Český rozhlas - Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články