Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Samková: Po X-Games jsem si poplakala. Energii čerpám na kempech s dětmi

Praha - Eva Samková měla být největší hvězdou české univerziádní výpravy. Nakonec ale zlatá medailistka z olympiády v ruském Soči po dohodě s trenérem univerziádu vynechala, aby měla hodně času na odpočinek a další přípravu. "Dávám si pauzu. Jsem celkově unavená, musím teď potrénovat sílu a fyzičku. Zároveň chci využít čas a učit děti na snowboardcrossových kempech," řekla k nejbližšímu programu v rozhovoru Sportovních zprávách.

Je nám líto, video expirovalo.
Samková: Dávám si pauzu. Chci se soustředit na kempy

Domů se Samková vrátila z Havajských ostrovů, kam přeletěla hned po skončení po X-Games. "Na Havaji první dva dny pršelo, takže jsem trochu prochladla. Jinak jsme si užívali. Jeli jsme na velryby a potápěli se se želvami. Trenéři hodně surfovali. To mi docela jde, ale problémem je pro mě včas chytit vlny. Byly trochu jiné než na Bali, to mě trochu naštvalo. V létě si chci spravit chuť na Srí Lance," řekla.

V minulém roce měla Samková smůlu na zranění. Nejdříve si v březnu zlomila kotník - a v září pak přišla další rána: potrhané vazy. I tak ale do letošního roku vkročila s odhodláním. Nejprve odcestovala na světový šampionát v akrobatickém lyžování do Rakouska, kde ale kvůli pádu v semifinále skončila šestá. "V medaili jsem doufala, ale nečekali jsme, že přímo vyhraji. V tréninku jsem jezdila hrozně. Kvalifikace byla trochu překvapení, ale sama na trati jezdívám dobře. V závodě jsem pak nebyla zvyklá na jízdu s více soupeřkami. Nezvládla jsem kritickou pasáž," vrátila se k MS.

Dalším vrcholem byly pro Samkovou prestižní X-Games. I v tomto případě ale upadla a skončila tak rovněž na šestém místě. "Cítila jsem se lépe než na mistrovství, navíc byl i lepší sníh. Byla jsem hodně naštvaná. Klukům na startu jsem říkala, že chci vyhrát. Trochu jsem si poplakala, což moc nedělám," prozradila a dodala: "Postrádala jsem jistotu a hledala správné postavení těžiště na prkně. To se pak na závodech těžko něco vymýšlí."

Zdravotně se Samková cítí absolutně v pořádku. "Musím zaklepat, asi je to tím, že jsem mladá a zranění se hojí rychleji. Třeba se ozvou časem. Když hodně běhám, tak kotník zabolí, ale to se dá dohnat regenerací," uvedla. Do budoucna plánuje používání speciálních ortéz na ramena místo dosavadního tejpování. "Lepení mi trhá kůži na ramenou, zvlášť když se potím," konstatovala.


Konec sezony

Samková bude tedy v únoru odpočívat, vynechá i zbývající březnové závody světového poháru. "Přiznávám, že si dávám od závodů volno. Obhájím si to. Bude ale mistrovství republiky a ještě to akademické. Během zbytku zimy chceme stavět tratě v Čechách a pracovat na nových nadějích a kempech. Předávání zkušeností dětem mě nesmírně baví a zároveň nabíjí," uvedla.

Že jejím posledním závodem budou zámořské X-Games, to věděla už dávno, rozhodnutí ale zůstalo uvnitř jejího týmu. "Celý podzim jsem to věděla, že to takhle bude, jen jsem to nikde neříkala," prozradila Samková. Důvodem je skutečnost, že loni v létě v poolympijském shonu nestihla pořádně trénovat.

Plán přípravy na léto se rýsuje. "Příští sezonu jsou jen světové poháry a X-Games. V srpnu plánujeme start přípravy na Novém Zélandu. Starý reprezentační tým se mi po odchodu Michala Novotného a Emila Nováka trochu rozpadl. Je tam spousta juniorů, musím si zvyknout. Zlepšit bude třeba i komunikaci s trenérem Markem Jelínkem. Ne, že bychom se nějak hádali, ale můj druhý trenér Jakub Flejšar je sochař a chce se věnovat umění. Právě on byl komunikační kanál mezi mnou a Markem. Proto se musíme naučit fungovat bez něj," uzavřela.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články