Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Zlatá Ledecká: Co mi běželo hlavou, to byly neuvěřitelné věci

Lachtal (Rakousko) – Po průjezdu cílem padla do sněhu, skryla si hlavu do dlaní a nevěřícně sledovala slavící diváky. Ester Ledecká po premiérovém vítězství na mistrovství světa v paralelním obřím slalomu vypadala, jako by ji triumf ani netěšil. Po pár desítkách sekund však již slavila s úsměvem na tváři a českou vlajkou. "Já jsem tomu prostě nedokázala uvěřit," prozradila.

V cíli si nejprve musela uvědomit, co se stalo. "To se úplně nedá popsat, co jsem v tu chvíli cítila. Sedla jsem si a co mi běželo hlavou, to byly neuvěřitelné věci, taková rychlost," vyprávěla Ledecká, která se v devatenácti letech stala pátým Čechem od vzniku samostatné České republiky, jenž se stal mistrem světa v lyžování či snowboardingu.

A pak se trochu omlouvala, i proto, že v průběhu závodu nehnula brvou, nezvedla ruku a neradovala se, ani když postoupila do finále a měla jisté minimálně stříbro.

"Asi vypadám naštvaně, když dojedu. Ale já se jenom soustředím, nejsem naštvaná. I táta mi říkal, že se mám trošku usmívat. Ale já se fakt musím soustředit. Takže se neusmívám, ale uvnitř vybuchují ohňostroje, když vyhraju jízdu," líčila dcera zpěváka Janka Ledeckého. "Nechápu, jak se mi tohle povedlo. Závod byl sám o sobě krásný. Neměla jsem žádný problém, až na první jízdu, která byla taková asi nervózní," uvedla.

Právě první kvalifikační jízda ji málem připravila o lepší pozici do finále. V závěru trati totiž měla v jedné z branek problém, dokonce si při zatáčce lehla na sníh, ale včas se dokázala zvednout a ještě zajet sedmý čas. V další kvalifikační jízdě už nechybovala a v součtu obou časů jí patřilo druhé místo.

A to bylo pro další závod klíčové, neboť si mohla vybírat trať. A ta s červenými brankami byla prý o trochu rychlejší. Když pak vypadla vítězka kvalifikace Alena Zavarzinová z Ruska, měla Ledecká právo výběru i pro jízdu o zlato. "Uvažovali jsme, že možná na jednu jízdu přeskočím do modré, ale já jsem nakonec trenérovi řekla, že chci jet v té červené, protože už jsem na ni byla zvyklá," vysvětlila Ledecká. "Každopádně bylo pro mě lepší, že jsem si celou dobu, až do finále, mohla vybírat," řekla.

Na trati se během závodu často střídaly světelné podmínky. Na startu většinou bylo sluníčko, nicméně spodní část většinou zahalovala mlha. To Ledecké ale vůbec nevadilo. "Bylo to trošku nepříjemné, že nahoře bylo vidět úžasně a dole trošku hůř, ale nebylo to nic drastického," uvedla. Nastříkali to barvou, takže dobrý," dodala.

V Lachtalu v pátek čeká dvojnásobnou juniorskou mistryni světa ještě obří slalom, v němž už dokázala také vyhrát závod světového poháru. Ale Ledecká nechce být přehnanou optimistkou. "Těžko říct, každý závod je úplně jiný. Je určitě ale dobré, že mám jakoby částečně splněno. Obřák je jiná disciplína. Já jsem si vždycky přála vyhrát, což se mi splnilo. Zítra je další závod a uvidíme, já se hrozně těším," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články