Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Další velký český úspěch v Oberhofu. Vítková slaví premiérové vítězství

Oberhof – Třikrát v kariéře byla ve světovém poháru druhá, jednou třetí, ale individuální vítězství jí dlouho unikalo. Čekání Veroniky Vítkové na premiérovou výhru skončilo v Oberhofu, kde především díky skvělému běžeckému výkonu ovládla sprint a o téměř devět sekund porazila druhou Dorothe Wiererovou. Další Italka Nicole Gontierová na třetím místě ztratila na vítězku 19 sekund. Gabriela Soukalová obsadila šestou příčku.

Vítková začala závod pomaleji, na první střelnici jednou minula a ze stavu odjížděla na 13. pozici. Postupně zrychlovala, a i když v proměnlivých povětrnostních podmínkách minula jednou také na druhé střelnici vestoje, poskočila pořadím vzhůru. Stříbrná olympijská medailistka ve smíšené štafetě především skvěle běžela - v závěru dokázala najet na Gontierovou, která vedla po druhé střelbě, více než půl minuty.

"Je to paráda. Nemohu vůbec mluvit. Běželo se mi úžasně," uvedla Vítková. Její triumf viděl na vlastní oči i otec. "Jsem moc ráda, že přijel právě včas. Je to pecka," prohlásila.

V Oberhofu oslavila šestadvacetiletá biatlonistka z Jilemnice druhé vítězství během tří dnů poté, co ve středu byla finišmankou české štafety. V individuálním závodě SP vystoupila na stupně vítězů popáté, dosud byla třikrát druhá a jednou třetí. První medailové umístění vybojovala právě v Oberhofu v lednu 2013 ve stíhacím závodu.

"Kdyby měl vyhrát někdo jiný, tak jedině Gabča Soukalová. Pak by mi nevadilo, že budu druhá," řekla s úsměvem Vítková. Úspěšné německé vystoupení může završit v neděli v závodě s hromadným startem na 12,5 kilometru.

Také Soukalová začala pomaleji a postupně zrychlovala. Na každé z položek měla v silném větru rovněž jednu chybu, ale v závěru jí trochu došly síly.

"Jsem samozřejmě hrozně spokojený, i když tam Verča s Gabčou na každé střelbě jednu ránu nechaly, tak běžely perfektně. Super," radoval se v rozhovoru pro Českou televizi kouč žen Zdeněk Vítek. "Foukal nárazový vítr, takže to někdo odnesl víc, někdo méně," hodnotil. Bez chyby závod absolvovaly pouze dvě biatlonistky.

Českého trenéra těšil zejména druhý nejrychlejší běžecký výkon Vítkové. "Je to paráda, to se dá jedině pochválit," prohlásil.

Všechny české biatlonistky nastoupily s černými páskami na ruce na počest bývalého reprezentanta Miroslava Soviše, devátého muže ze štafety na OH v Innsbrucku v roce 1976, který ve čtvrtek zemřel. "O to více jsem šťastná, že jsem vyhrála právě dnes, v pravou chvíli," prohlásila Vítková.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Ženy - sprint na 7,5 km: 1. Vítková (ČR) 22:40,0 (2 tr. okruhy), 2. Wiererová -8,8 (1), 3. Gontierová (obě It.) -19,1 (0), 4. Preussová (Něm.) -22,5 (1), 5. Laukkanenová (Fin.) -23,9 (2), 6. Soukalová (ČR) -24,8 (2), 7. Hinzová (Něm.) -30,9 (1), 8. Oberhoferová (It.) -34,5 (2), 9. Skardinová (Běl.) -38,7 (1), 10. Burdygová (Ukr,) -39,5 (0), ...53. Tomešová -2:50,2 (5), 57. Puskarčíková -3:04,7 (5), 90. Landová (všechny ČR) -5:04,9 (7).

Průběžné pořadí SP (po 9 z 25 závodů): 1. Mäkäräinenová (Fin.) 443 b., 2. Wiererová 334, 3. Valj Semerenková (Ukr.) 330, 4. Domračevová (Běl.) 326, 5. Oberhoferová 296, 6. Vítková 291, ...13. Soukalová 227, 37. Puskarčíková 68, 40. Landová 64.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články