Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Nepřepalte to, doporučují organizátoři před startem Jizerské 50

Praha - Na Jizerskou padesátku si tentokrát lyžaři museli počkat dva roky, protože loňský závod byl kvůli nedostatku sněhu zrušen. Nyní jsou podmínky zatím ideální a závod by letos nemělo ohrozit ani sobotní oteplení a déšť. "Jsme si jisti, že nás obleva neohrozí," říká tiskový mluvčí Jizerské 50 a organizátor Tomáš Leixner. Přímý přenos můžete sledovat v neděli od 8:20 na programu ČT sport a našem webu.  

Jizerská padesátka
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Na startu bude i nejlepší český laufař posledních let Stanislav Řezáč, který Jizerskou 50 vyhrál naposledy v roce 2012. Mezi závodníky budou i známá jména z nelyžařského světa. Poběží například i skifařka Miroslava Knapková, boxer Lukáš Konečný nebo kanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák. Naopak nepojede Lukáš Bauer, který se po nemoci na závod ještě necítí. "Můj stav není stoprocentní. Po domluvě s lékařem jsem se rozhodl, že Jizerskou padesátku nepojedu," uvedl.

Závod však cílí zejména na nadšené amatérské běžce. "Pro spousty lidí je ten závod spíše výletem, limit na absolvování je sedm a půl hodiny. Za ten čas se dá trať hezky projet i s občerstvením cestou. Je spousta závodníků, kteří to tak opravdu berou. Je to pro ně událost, kde se setkají s přáteli, a je jim jedno, kdy dorazí do cíle," ví Leixner.

Organizátoři mají připravenou záložní variantu i pro ty, kteří cíle nedosáhnou. "Musíme dodržovat určité bezpečnostní limity, máme sběrné autobusy na Jizerce, což je po 25 kilometrech, a také na Smědavě. O ty, kdo budou pomalejší nebo se budou moc kochat, se samozřejmě postaráme a vrátíme je na start," slibuje.

Na start se chystá kolem 4 800 závodníků. "Ještě máme volná čísla, dají se ulovit během výdeje v obchodním centru Nisa, zájemci se mohou přihlašovat do sobotního večera. Kdo má ještě chuť, má ještě možnost. Na padesátku zbývá ještě kolem stovky čísel," říká Leixner.

Závodníci se, na rozdíl od loňska, prý počasí bát nemusí. "Sněhu je dostatek. Je ho tam tolik, že nás sobotní obleva neohrozí. Pro závodníky to bude poněkud náročnější, bude se mnohem hůře mazat, ale z pohledu organizace jsme si jisti, že nás obleva neohrozí," dodal Leixner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články