Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kouč Jelínek o Samkové před MS: Věřím, že bude jezdit jako před rokem

Praha - Eva Samková má za sebou hektický rok, který zahájila triumfem na Olympijských hrách v Soči. Při jarním tréninku krátce po olympiádě na závodě světového poháru po jednom ze skoků upadla, vážně si zlomila kotník, vyhodila rameno a přivodila si otřes mozku. I navzdory zraněním se ale stala Královnou bílé stopy a její trenér Marek Jelínek dostal cenu pro nejlepšího trenéra roku. O nejbližší akci - mistrovství světa v akrobatickém lyžování, které za dvanáct dní začne v rakouském Kreischbergu, mluvil právě kouč Jelínek v rozhovoru Sportovních zpráv. Kanál ČT sport i náš web chystá z MS v akrobatické lyžování přímé přenosy.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Marek Jelínek (trenér Evy Samkové)

Zranění kotníku i další záležitosti kolem týmu všechny ovlivnilo natolik, že chvíli dokonce hledali motivaci k další práci. "Doba po olympiádě byla těžká pro celý tým. Po obrovském úspěchu padla na všechny únava," vracel se Jelínek k nelehkému období. Ihned ale dodal: "Teď jsme ale zpátky a těšíme se na každý závod."

Samková se celé léto věnovala fyzičce a v září odjela na soustředění do Itálie, aby poprvé od zlomeniny nohy otestovala nové prkno a formu na sněhu. Jenže při jízdě v brankách upadla, potrhala si vazy ve stejném kloubu a následoval klid o berlích. Teď už je Samková v pořádku. Zůstává však otázkou, jak si povede na mistrovství světa.

"Příprava nebyla, tak jak měla být. Trvalo, než jsme Evu dali dohromady. Na posledních soustředěních už ale trénovala zcela v pořádku a věříme, že na mistrovství světa je připravena a bude jezdit jako před rokem," myslí si trenér zlaté snowboardcrossařky ze Soči.


Jelínka chtěla nedávnou přetáhnout ruská reprezentace. "Bavili jsme se o tom v týmu. Nabídka přišla, ale nepřijal jsem ji. Chci minimálně tento rok pomáhat české reprezentaci a českému snowboardcrossu," prohlásil. Zároveň úplně nevyloučil možnost odejít po sezoně. Finanční lákadlo desetinásobku momentálního platu by mohlo zabrat. "Mám rodinu a závazky, které musím plnit. Někdy to není jednoduché. Ale nerad bych odcházel. Věřím, že zůstanu," uvedl.

Kvůli nedostatku sněhu byly snowboardcrossařkám zrušeny už dva světové poháry této sezony. Před vrcholem zimy tak česká jednička absolvovala pouze závody v Rakousku, mezinárodní mistrovství a Evropský pohár. "Jezdila výborně, trénovala hlavně předjíždění po schválně opožděném startu," referoval kouč.

Stejně jako před Soči, bude Samková na největší akci zimy trénovat doma. "Máme díky Dukle Liberec stejné startovní bloky, jako byly na olympiádě a budou na mistrovství světa. Přes telefony a internet zařizujeme v Liberci stavbu trati, kde budeme v nejbližších dnech vše pilovat," prozradil.

Podle Jelínka je na českých horách tristně nízký počet tratí pro snowboardcross. Průkopníci této disciplíny "mohou" za to, že Český olympijský výbor plánuje ve spolupráci s úspěšným trenérem tréninkové tratě v Harrachovově, na Dolní Moravě, Klínovci nebo Božím Daru nejen pro reprezentaci, ale i mládež a začínající děti.

Samková je v poslední době opravdu vidět. Zájem médii i sponzorů je velký. Před olympiádou nebyl téměř žádný. Nedávno se stala například tváří Česká unie sportu v projektu Sportuj s námi. "Eva je energický člověk. Ráda pomáhá věcem, které mají smysl. V tomhle máme podobný názor. Pokud to neomezuje tréninkový plán, tak jí samozřejmě nebráním," uvedl na závěr trenér druhé nejlepší Sportovkyně Česka v roce 2014.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články