Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sdruženář Dvořák si hned na úvod SP vyrovnal osobák, ve Finsku byl třetí

Ruka (Finsko) – Skvělý start do nového ročníku světového poháru v severské kombinaci zaznamenal Miroslav Dvořák. Český sdruženář na úvodním podniku ve Finsku obsadil třetí místo a vyrovnal svůj nejlepší výkon v kariéře. Sedmadvacetiletý Dvořák útočil i na první příčku, když se ještě necelý kilometr před cílem držel v čele, ale v závěru ho předstihli Němec Johannes Rydzek a Rakušan Bernhard Gruber.

Sdruženář Miroslav Dvořák
zdroj: ČTK/AP autor: Heikki Saukkomaa

"Mám za sebou nejlepší start do sezony. Cítil jsem se dobře na můstku i na trati," pochvaloval si Dvořák, který obsadil třetí místo v elitním seriálu počtvrté v kariéře. Poprvé se mu to podařilo loni v únoru v Almaty, poté byl na bronzovém stupni dvakrát letos v lednu v mrazivém Čajkovském, kde před blížícími se ZOH v Soči chybělo hodně závodníků ze světové špičky.

"Je to výborný, parádní výsledky," řekl nový trenér českých sdruženářů Ladislav Rygl. "Kluci byli v dobré formě a pohodě a jsem rád, že to takhle dopadlo. Je to povzbuzení do sezony a odměna za tu dřinu v létě. Myslím, že si to rozhodně zaslouží, ale stojíme nohama na zemi," řekl Rygl.

Do desetikilometrového běhu Dvořák vyrazil z desáté pozice, kterou mu zajistil skok v pátečním provizorním kole. Dnešní skokanská část totiž musela být kvůli větru zrušena. Ještě lépe na tom byl osmnáctiletý Tomáš Portyk, jenž na můstku vybojoval třetí místo.

V běžecké části závodu se Dvořák postupně prokousával vpřed přes slabší běžce a po polovině už byl členem vedoucí skupiny. Zhruba dva kilometry před cílem v táhlém stoupání liberecký rodák nastoupil, vybudoval si několikasekundový náskok a pokusil se získat své premiérové vítězství v kariéře. "Chtěl jsem vyhrát, proto jsem zkusil ujet a získat si náskok," řekl Dvořák.

V závěru mu došly síly a přehnali se kolem něj Rydzek s Gruberem, dotahujícího Japonce Akita Watabeho už ale před sebe nepustil. "Poslední stoupání už na mě bylo moc, ale stupně vítězů jsou skvělé. Se třetím místem jsem spokojený, víc jsem z toho dostat nemohl," řekl Dvořák. "Možná měl počkat na finiš, ale dopadlo to dobře," dodal Rygl.

Ocenil i Portyka, který podle očekávání v běhu klesl, nicméně udržel se na bodované pozici a skončil dvacátý. "Držel se zuby nehty na to, jak je mladej a minulý týden bral antibiotika. Udržel se do bodů. Jsem spokojený," řekl Rygl. Tomáš Slavík dokončil závod na 53. místě, Petr Kutal na šedesátém.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články