Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

SP slalomářek by se měl do roku 2018 vrátit do Špindlerova Mlýna

Praha Reálně se rýsuje návrat světového poháru slalomářek do České republiky. Závod elitních lyžařek se ve Špindlerově Mlýně v minulosti konal už třikrát a znovu by se na černé sjezdovce ve Svatém Petru mohl objevit v roce 2018, možná i o rok dříve.

Maria Höflová-Rieschová ve Špindlerově Mlýně
zdroj: Isifa/Lidové noviny autor: Tomáš Krist

"Toužíme po tom a vyvíjíme snahu získat světový pohár zpět už několik let a hlavně ho chceme mít pravidelně," řekl Aleš Krýzl, předseda úseku alpských disciplín Svazu lyžařů ČR, na dnešní tiskové konferenci před startem blížící se zimy.

Češi vyvíjejí společnou snahu se slovenskou asociací a zároveň ve spolupráci s provozovatelem středisek Špindlerův Mlýn a Jasná ve Vysokých Tatrách, kde by se měl konat ženský SP v roce 2016. "My věříme v rok 2018, to vypadá nadějně, a rok 2017 by byl příjemný bonus. Snahou je se po dvou letech střídat," řekl Krýzl.

Špindlerův Mlýn pořádal slalomy a obří slalomy žen poprvé v prosinci 2005, pak v lednu 2008 a v březnu 2011. Premiéra světového poháru v Krkonoších se měla původně konat už v prosinci 2003, ale plány organizátorů překazil nedostatek sněhu.

"Jsme spokojeni s tím, že se jedná jen o březnový termín, protože prosincové závody byly problémové se sněhem a prožívali jsme stresy, jestli to bude, nebo nebude. Březnový termín nám v tomhle ohledu dodává klid," řekl Krýzl.

České lyžařky nově vede Lajkeb

Ještě v minulé sezoně připravoval Petr Lajkeb Kryštofa Krýzla, nyní už má ale za sebou přípravu s českými závodnicemi. "Je to pro mě nový impuls. A věřím, že i pro závodnice," doufá Lajkeb. "Na sezonu už se všichni těšíme, snad to bude změna k lepšímu," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Novým šéftrenérem českých alpských lyžařek je Lajkeb

Nejvyšší ambice bude mít opět Šárka Strachová, ale vidět by měla být i Klára Křížová. "Doufám, že výsledky půjdou nahoru, pracuji na tom. Snad se svými výsledky zapíšu fanouškům do paměti," přeje si Křížová před startem sezony.

V uplynulé zimě Křížová naznačila, že by se mohla přiblížit sjezdařské špičce. Dvakrát bodovala ve sjezdu a poprvé v kariéře i v super-G. "Ráda bych na minulou sezonu navázala," řekla pětadvacetiletá sjezdařka a dodala: "Máte rádi čísla, takže se budu ve světovém poháru snažit dostat do dvacítky, i když i třicítka se taky počítá, a na mistrovství světa do patnáctky." Jak reálné její plány jsou? "Já doufám, že velmi," usmála se s dovětkem, že před sezonou se cíle říkají lehce.

Poprvé se na start postaví koncem listopadu v Lake Louise. "Až první závody řeknou víc. Mé nejvyšší cíle jsou prodat, co můžu, aby ta jízda vypadala podle mých představ. A budu se to snažit stahovat," řekla.

Dcera bronzové olympijské medailistky ve sjezdu Olgy Charvátové-Křížové ze Sarajeva 1984 loni spolupracovala s Italkami, s kterými se ale rozešla. Proto oslovila Francouze a obnovila s nimi spolupráci. "Jsem v sedmém nebi," zářila po letní přípravě. "Jsem součástí velkého světového týmu, mohu spolupracovat s nejlepšími. Trenéři mě berou jako jednu z nich, mám tam fyzioterapeuta, trenéry, diskuse na videu, můžu s nimi dělat kondiční tréninky," líčila.

Je nám líto, video expirovalo.
Lyžařka Křížová: Mám srovnání s nejlepšími

Sezona ji prý přijde na dva miliony korun. Část financí má od svazu, další od resortu ministerstva vnitra a od sponzorů. V přípravě si pochvaluje přístup trenérů. "Konzultují se závodnicemi jejich pocity, není to takové, že já jsem řekl: 'Bude to, tak a tak.' Funguje tam ta zpětná vazba, můžete říct sami, jak to cítíte. To je velice pozitivní," řekla rodačka ze Zlína.

Přestože má dva roky francouzského přítele a opakovaně trénuje s francouzskými sjezdařkami, z francouzštiny zatím moc nepochytila. "Je to nádherný jazyk, který miluju, ale zatím toho neřeknu moc. Doma si ze mě už dělají srandu, že mluvíme pořád víc anglicky," řekla Křížová.

Ve Francii částečně žije, absolvovala dvě lekce francouzštiny a má doma učebnici pro samouky. "Ale jsem, bohužel, líná," klopila oči. Minulé léto skákala padákem, letos zvolila po sezoně jiné odreagování. Ač není věřící, vydala se na pouť z Leonu do Santiaga de Compostela. "Byl to můj dlouholetý sen. Bylo to asi 300 kilometrů během deseti dnů a bylo to něco úžasného. Ten zážitek byl úžasný a myslím, že z něj budu dlouho čerpat," doufala lyžařka, která se věnuje meditaci a józe. "Potřebovala jsem si vyčistit hlavu a načerpat energii."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články