Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Místo víceboje "supersprint"? Sáblíková možná přijde na ME o pětku

Dublin - Rychlobruslařce Martině Sáblíkové hrozí, že od sezony 2016/17 nebude na mistrovství Evropy závodit na své královské pětikilometrové trati a reálně tak přijde o šanci bojovat o vícebojařský titul. Delegáti kongresu Mezinárodní bruslařské unie (ISU) v Dublinu totiž schválili změny, na jejichž základě by se měly udělovat nově medaile za všechny tratě, místo nejdelších - v případě žen pětky a u mužů desítky - se však pojede kilometr.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

"Stávající návrh však musí ještě potvrdit kongres ISU v roce 2016, který se uskuteční v Chorvatsku," řekl manažer Sáblíkové Petr Hercík.

Už v Dublinu se našla řada delegátů, kteří byli překvapeni, co vlastně schválili. Zástupci Nizozemska a Polska totiž v jednom bodu navrhli obě změny - udělování jednotlivých medailí i změny tratí.

"A všichni samozřejmě pozitivně reagovali na možnost, že se bude rozdělovat více medailí," uvedl Hercík. Hlasování skončilo 30:6 a Česko bylo jednou ze zemí, která byla proti.

Trenér Sáblíkové Petr Novák je přesvědčen, že ke změně ve složení tratí na ME nakonec nedojde. "Bylo to tam celé zmatené a i sami Holanďani se pak divili, co se schválilo. Věřím, že na příštím kongresu dojde ke změně. Příští sezona bude podle dosavadních pravidel, to je hlavní," řekl Novák.

Jeho slova potvrdila i nizozemská hvězda a nejlepší rychlobruslař na dlouhých tratích Sven Kramer. "Je to absurdní. Vytrvalci, kteří tvrdě trénovali na dlouhé tratě, jsou pronásledováni. Výsledkem nebude žádný pořádný evropský šampionát ve víceboji, ale evropský supersprint," podotkl Kramer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články