Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češi po výhrách nad Švédy a Skoty stoupají pořadím

Peking – Čeští curleři na mistrovství světa v Číně zabrali a připsali si dvě důležitá vítězství během jednoho hracího dne. Počítá se zejména skalp Švédů, medailistů ze Soči. O jediný kámen předčili Skoty. Na šampionátu je čekají ještě čtyři utkání. Průběžně se dělí o sedmou pozici s bilancí tří výher a čtyř proher s domácí reprezentací. Do souboje o medaile postoupí nejlepší čtyři celky.

Skip Jiří Snítil (uprostřed), Jindřich Kitzberger a Marek Vydra (vpravo) na MS v Pekingu
zdroj: ČTK/AP autor: Ke Hao

V curlingu získali Švédové na Hrách v Soči bronzové medaile, nyní na mistrovství světa vede výběr Tre Kronor dvaadvacetiletý skip Oskar Eriksson. Ten už má na svém kontě vítězství na juniorském mistrovství světa.

Jiří Snítil, který je o sedmnáct let starší, svého švédského soupeře dokázal porazit. V osmém endu Češi vyrovnali na 3:3 a Snítil, možná i díky větším zkušenostem, získal v posledních dvou endech proti švédské výhodě další dva body. Češi tak zvítězili 5:3. Ve druhém utkání porazili reprezentanty z kolébky tohoto sportu Skoty těsně 6:5.

Zítra je čekají dobře hrající Japonci a Němci, ve čtvrtek pak slabší Dánové a Rusové. Snítil před turnajem proklamoval, že šest vítězství by mohlo znamenat pozici pro play-off, a tedy boj o medaili. Historickým maximem českého týmu je osmé místo. "Naše výkony se postupně zlepšují, tak doufám, že nám to vydrží i do dalších dní," napsal Snítil z Pekingu.

Nevyzpytatelný led

Turnaj je podle Snítila náročný. Problémem je čtení ledu. "Každá dráha je bohužel trochu jiná, kameny jinak jezdí a zatáčí v různých místech dráhy. To se projevuje i na výsledcích. Kdo se s tím lépe vyrovnává, má navrch," uvedl Snítil.

Led není podle specialistů na úpravu ideální z několika důvodů. "Říkají, že je tady nekvalitní filtrace vody, a také vzduchotechnika v hale s ledem trochu cvičí. Neříkám, že led je špatný, jen je občas trochu nevyzpytatelný," řekl Snítil. Nečistoty se na dráze objevují z koberce u ledu. "Pouští chuchvalce vláken," dodal.

Mistrovství světa v curlingu mužů v Pekingu:

Česko - Švédsko 5:3, Česko - Skotsko 6:5, Švýcarsko - Německo 7:6 po dodatečném endu, Skotsko - USA 8:6, Čína - Rusko 5:4, Kanada - USA 7:4, Švédsko - Dánsko 9:4, Japonsko - Rusko 8:7, Německo - Norsko 7:6 po dodatečném endu, Norsko - Kanada 9:5, Švýcarsko - Čína 7:6, Japonsko - Dánsko 8:2.

Průběžné pořadí po 7 zápasech: 1. Norsko 6 vítězství, 2. Japonsko, Kanada a Švýcarsko 5, 5. Německo a Švédsko 4, 7. Česko a Čína 3, 9. Dánsko, Skotsko a USA 2, 12. Rusko 1.

Zdroj
ČT sport, wmcc2014.curlingevents.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články