Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Revoluce v rychlobruslení? Šéf ISU chce závody s hromadnými starty

Amsterodam - Prezident Mezinárodní bruslařské unie (ISU) Ottavio Cinquanta by rád již na příštích olympijských hrách výrazně změnil program rychlobruslařských závodů. V jihokorejském Pchjongčchangu by se již nemuselo bojovat o medaile na tratích 1 000, 5 000 a 10 000 metrů v individuálních závodech, místo toho se do programu dostaly závody s hromadným startem a smíšené štafety.

Rychlobruslení
zdroj: ČTK

"Je potřeba udělat radikální změny, abychom udrželi zájem sponzorů a diváků," uvedl Cinquanta v dopise, který rozeslal členům vedení ISU a informoval o něm nizozemský deník De Volkskrant.

Sáblíková by změnu nesla těžce

O možnosti, že by Martina Sáblíková a spol. už nebojovali o cenné kovy na nejdelších tratích v individuálních závodech, ale v hromadných, se spekulovalo už na únorové olympiádě v Soči. A mezi rychlobruslaři se tento návrh nesetkal s nadšením. "Co bych na to řekla? Řekla bych, že je zabiju," uvedla Sáblíková s nadsázkou po svém druhém olympijském triumfu na trati 5 000 metrů. "Nevím, proč to chtějí dělat. Už se tak jezdí závody na kolečkových bruslích. Nevím, jestli by mi to šlo a zvládla bych to. Bojím se jít do hromadného startu," doplnila.

Nyní to vypadá, že ISU bude o této variantě skutečně jednat. Jedním z argumentů Cinquanty je i nadvláda Nizozemců na ZOH v Soči, kde získali 23 medailí. "Je zřejmé, že závody na 5 000 a 10 000 metrů nejsou atraktivní pro rychlobruslaře ani pro televizní diváky," uvedl šestasedmdesátiletý Cinquanta. Například v Soči se na desítce představilo 14 rychlobruslařů a na pětce šestnáct rychlobruslařek. Medailové ambice ale měla vždy jen polovina z nich.

Konec vícebojařských šampionátů a kratší ovál?

Šéf ISU navrhuje i další úpravy. Zrušeno by mohlo být například mistrovství Evropy i světa ve vícebojích a rychlobruslaři by bojovali jen o medaile na jednotlivých tratích.

Cinquanta naznačil ještě jednu revoluční změnu, která má zatraktivnit rychlobruslení. Závody by se v budoucnu mohly konat na 250 metrů dlouhém oválu a spojilo by se tak rychlobruslení na krátké a dlouhé dráze. Na dlouhé dráze nyní ovál měří 400 metrů, pro short track 111 m.

"Rozhodně jsme proti zrušení vícebojařských šampionátů a myslím si, že by to nebylo ani v zájmu světové federace. ISU by tím přišla o podstatný zdroj příjmu," uvedl viceprezident ISU Jan Dijkema z Nizozemska a poukázal i na to, že závody světového poháru a MS v Heerenveenu v minulých týdnech navštívilo 70 000 diváků.

Dijkema zároveň ale podotkl, že návrhy Cinquanty jsou určeny pouze pro diskusi uvnitř ISU a nejsou součástí programu nadcházejícího kongresu federace, který se uskuteční v červnu v Dublinu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články