Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vítr v Harrachově odvál závod týmů. Soutěž musela být zrušena

Harrachov (Semilsko) – Silný vítr v Harrachově znovu zaúřadoval. Poté co nebylo v sobotu odskákáno třetí ani čtvrté kolo individuálního závodu, musela být na mistrovství světa v letech kvůli špatným povětrnostním podmínkám zrušena i soutěž týmů. Síla větru totiž dosahovala v areálu pod Čertovou horou rychlosti přes deset metrů za sekundu.

Silný vítr v Harrachově opět ohrožuje MS v letech
zdroj: ČTK/PAP autor: Grzegorz Momot

Zatímco v sobotu organizátoři doufali a za mírně lepšících se podmínek individuální závod odkládali, soutěž týmů zrušili po jediném odložení, neboť předpověď byla velmi nepříznivá. Zkušební kolo bylo na programu od 13:00, soutěžní kola týmů měla začít ve 14:00 a 14:45.

Organizátoři kvůli silnému dešti museli zrušit i vystoupení kapel v rámci doprovodného programu. Skokané dnes z hotelu do areálu ani nepřijeli, nebo jen dorazili zabalit si věci. "Bylo to jasné, bohužel. Snad si zalétáme ještě v Planici," uvedl Jan Matura směrem k poslednímu závodu sezony příští týden.

Velice zklamaný byl i předseda organizačního výboru MS Rostislav Jozífek, který i přes špatné podmínky do poslední chvíle věřil ve zlepšení. "Dnes to bylo špatné celou dobu," pokrčil 
rameny. 

Pořadatelé přitom před šampionátem koupili nové speciální sítě, které měly boční vítr na bubnu mamutího můstku zmírnit, ale ten byl silnější. Dokonce tak, že při jejich sobotní instalaci praskla natahovací lana a systém narychlo opravovaly desítky lidí. 

Jako šéf organizátorů musí vždy uvažovat hlavně o penězích. Jeho tým pracoval s rozpočtem 70 milionů korun, který pokryl i dodatečné náklady na výrobu sněhu, jehož byl před šampionátem obrovský nedostatek. A právě i kvůli financím, respektive marketingovým smlouvám a prodaným televizním právům, nemohli pořadatelé příliš hýbat s časovým programem a přesunout závody z víkendu třeba na pátek, kdy bylo počasí bezchybné.

"Řešili jsme to na úrovni marketingu Mezinárodní lyžařské federace a EBU," jmenoval Jozífek vysílací televizní unii, která prodává práva. "Projížděli jsme smlouvy, co nás poškodí, co nás nepoškodí. Ale rozhodli jsme se nedívat doprava, doleva, dělali jsme všechno, abychom to skočili. Nepovedlo se to," řekl.

Mrzelo ho to i kvůli desítkám lidí, kteří tvrdě pracovali. "Je to pět let vize, tři roky tvrdé práce a za jeden víkend to máte pryč," podotkl. "Jsme outdoorový sport a tady fouká. Dva měsíce jsme mohli skákat denně a mohli jsme tady být v plavkách. A pak přijde jeden den a je to pryč," litoval.

Organizátory výpadek finančně příliš nepoškodí, neboť závod jednotlivců byl vyhlášen a oni byli pojištěni. "Ale to není žádné vítězství. Měli jsme to tady odskákat. Viděli jste plnou arénu. Lidi byli fantastičtí," řekl. Sumu, kterou za pojistku pořadatelé zaplatili, zveřejnit nemohl. "Vždycky jsou v takovýchto případech ztráty, ale nezruinuje nás to," ujistil.

Peníze ale Jozífka prý moc nezajímaly. "Protože jsme chtěli mít Romana Koudelku na bedně," litoval v sobotu, kdy měl český závodník dobrou výchozí pozici před třetím a čtvrtým kolem. Navíc se vyrovnaný český tým těšil na závod týmů, v němž si dělal také zálusk na cenný kov. Čertova hora ale byla jako už mnohokrát v minulosti proti. 

V krkonošském středisku bylo od roku 1997 zrušeno hlavně vinou nepřízně počasí jedenáct závodů lyžařského světového poháru, vesměs ve skocích a letech, ale loni také ve skikrosu. To je zhruba polovina konaných vrcholných akcí. 

Přehled vrcholných závodů v letech na lyžích v Harrachově:

1992 - mistrovství světa, počítaly se jen sobotní výsledky, 1996 - Světový pohár, počítaly se jen sobotní výsledky, 1999 - Světový pohár, neskákalo se vůbec, 2002 - mistrovství světa, neskákalo se v neděli, 2001 - Světový pohár, skákalo se v plném rozsahu, 2008 - Světový pohár, odskákal se jeden jednokolový závod, 2011 - Světový pohár, skákalo se v plném rozsahu, 2013 - Světový pohár, odskákaly se dva závody v jeden den, druhý byl jednokolový, 2014 - mistrovství světa, v individuálním závodu se odskákala jen dvě ze čtyř kol, závod týmů se nekonal vůbec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články