Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Razým s Jakšem byli ve sprintu dvojic čvrtí, vyhráli Rusové

Nové Město na Moravě – Sahali po stupních vítězů, ale v závěru již nestačili. Čeští běžci na lyžích Aleš Razým a Martin Jakš obsadili ve sprintu dvojic klasicky ve světovém poháru v Novém Městě na Moravě velice dobré čtvrté místo. Po spurtu vedoucí trojice vyhráli Rusové Nikita Krjukov s Maximem Vylegžaninem před dvěma norskými týmy. Závod žen skončil triumfem Norek Maiken Fallaové a Ingvild Östbergové, české běžkyně do finále nepostoupily.

Běžec Aleš Razým
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Razým s Jakšem postoupili do závěrečného souboje deseti dvojic na 6 x 1,6 km ze čtvrtého místa ve svém semifinále. Před branami finále naopak skončili Ondřej Horyna s Dušanem Kožíškem, který v Novém Městě bojoval o nominaci na olympijské hry v Soči. V semifinále byli osmí, celkově šestnáctí, neuspěly ani další dva domácí páry.

Čtvrté místo české dvojice bylo zejména výsledkem Razýmova skvělého finiše. Domácí běžci dlouho drželi s ostatními finalisty krok, na předposledním úseku ale Jakš trochu ztratil. "Chtěl jsem předat do posledního kola lépe, ale poslední kopec mi nevyšel podle představ. Aleš předvedl skvělou práci," řekl Jakš.

"Je dobře, že jsme si sprint dvojic vyzkoušeli. Jeli jsme letos dvakrát finále, což je základ, tam se může bojovat o výsledek," doplnil Razým s připomínkou osmého místa z prosincového závodu v Asiagu. "Dneska nám to prostě sedlo, povedlo se nám srovnat do techniky. Martin to měl celou dobu úplně pod kontrolou, já sice ne, ale na druhou stranu jsem se mohl dost často spolehnout na ruce," přidal Razým.

Výsledek nelze přeceňovat, neboť v Novém Městě chybělo hned několik účastníků Tour de Ski. Na rozdíl od Razýma s Jakšem. "Bylo dobře, že jsem nastoupil i do individuálního sprintu, tělo si zvyklo na zátěž. V kvalifikaci se mi jelo výborně, finále potom až na poslední kolo taky, i když únava už byla," popisoval Jakš. "Aleš pak podal neskutečný výkon a vytáhl nás na čtvrté místo," pochválil parťáka.

Kouč Miroslav Petrásek byl z výsledku nadšený. "Je to výborné, u mě stoprocentní předolympijská spokojenost. Kluci vědí, že zajeli vynikající výsledek,a myslím, že jsme to všichni potřebovali," uvedl. Ani nepopulární bramborová medaile ho nemrzela. "Beru to tak, že v cíli před ním byli dva Norové, na olympiádě bude jen jeden. A Aleš to zvládl výborně," pochválil trenér Razýma.

Ženské finále se odehrálo bez české účasti. Ze tří domácích dvojic na startu semifinále měly největší šance Eva Vrabcová-Nývltová s Petrou Novákovou, sebral jim je ale pád české jedničky Vrabcové. Hodnocené byly jako sedmnácté.

"Udělala jsem chybu při odšlapu, poroučela jsem se až na louku," popsala Vrabcová. "Až zas tak velké zklamání to ale nebylo, protože ve finále jsme nikdy nebyly, ale mrzí mě, že jsem to Petře zkazila," dodala.

Závody SP v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě (Žďársko) - sprint:

Muži (6x1,6 km): 1. Vylegžanin, Krjukov (Rus.) 22:03,89, 2. Rönning, Brandsdal -0,22, 3. Golberg, Hattestad (všichni Nor.) -1,78, 4. Jakš, Razým (ČR) -13,74, 5. Hamilton, Newell (USA) -14,28, 6. Eisenlauer, Wenzl (Něm.) -14,35, ...16. Horyna, Kožíšek, 25. Šrail, Bartoň, 28. Knop, Augustiňák (všichni ČR) všichni vyřazeni v semifinále.

Ženy (6x1,3 km): 1. Fallaová, Östbergová (Nor.) 20:58,47, 2. Malvelehtová, Saarinenová (Fin.) -3,80, 3. Šapovalovová, Ivanovová -4,56, 4. Docenková, Matvějevová (všechny Rus.) -26,01, 5. Harsemová, Brunová-Lieová (Nor.) -26,70, 6. Sargentová, Caldwellová (USA) -34,18, ...17. Vrabcová-Nývltová, Nováková, 20. Grohová, Moravcová, 23. Hynčicová, Schützová (všechny ČR) všechny vyřazeny v semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články