Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kralování Soukalové pokračuje, v Ruhpoldingu ovládla i stíhačku

Ruhpolding (Německo) – Gabriela Soukalová má před blížícími se olympijskými hrami formu jako hrom. Po páteční výhře ve vytrvalostním závodě ovládla v německém Ruhpoldingu stylem start - cíl i stíhačku na 10 kilometrů a pojistila si vedení ve světovém poháru. Veronika Vítková dojela pátá.

Gabriela Soukalová slaví vítězství
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

"Před startem jsme doufala, že udržím pětku. Bylo to náročné, ve třetím kole jsem začala být unavenější a unavenější a jen jsem myslela na to, že musím střílet čistě. To byla moje taktika," řekla Soukalová. "Se žlutým číslem (pro vedoucí ženu pořadí SP) se snažím jezdit stejně jako s každým jiným a moc na to při závodu nemyslím."

Soukalová vybojovala sedmé vítězství v kariéře a třetí v aktuální sezoně. Celý závod měla pod kontrolou a závěr si vychutnala. Cílovou rovinou jela volně, vzala si českou vlajku, zdravila čtrnáct tisíc fanoušků a mohla se usmívat.

"Trochu nervozita tam byla, ale Gábina to zvládla výtečně. Jedinou krizovou situaci na střelnici měla během první stojky, v které dala kalibr," zhodnotil vystoupení vedoucí ženy SP její trenér Ondřej Rybář s poukazem na ránu, která málem skončila mimo. A Soukalovou pochválil i za poslední výstřel. "Odložila jej a ránu si vypracovala a pohlídala. To bylo perfektní a zkušené," řekl kouč.

Druhá nakonec dojela vítězka minulého ročníku Světového poháru Norka Tora Bergerová, která Soukalové po skončení závodu uznale gratulovala.

Po první střelbě to přitom vypadalo na český závod. Za Soukalovou jela druhá Vítková, kterou ale jedna trestná rána v třetí položce a následné trestné kolo stálo síly. Po poslední střelbě sice Vítková vyjížděla třetí, ale nestačila tempu soupeřek a stupně vítězů neudržela. V závěru se alespoň posunula ze šestého na páté místo. "Je to super, dodává mi to hodně sil a optimismus do olympiády," pochvalovala si Vítková na svazovém webu třetí a páté místo z Ruhpoldingu. Litovala jediné chybné střely, kterou ve dvou závodech měla. "To mě mrzí a vlastně i trochu štve. Asi jsem lehce sáhla za spoušť, rána byla trochu vpravo," řekla Vítková.

Obě české biatlonistky, Soukalová i Vítková, mají díky svým výkonům na olympiádě v Soči jistý závod s hromadným startem, protože budou v celkovém pořadí SP do patnáctého místa.

Ženy - stíhací závod (10 km):

1. Soukalová (ČR) 30:39,8 (0 tr. okruhů), 2. Bergerová (Nor.) -9,7 (1), 3. Mäkäräinenová (Fin.) -38,9 (3), 4. Preussová (Něm.) -44,7 (1), 5. Vítková (ČR) -45,3 (1), 6. Džymová (Ukr.) -48,1 (1), 7. Eckhoffová (Nor.) -1:00,1 (1), 8. Valj Semerenková (Ukr.) -1:09,7 (2), 9. Skardinová (Běl.) -1:13,4 (0), 10. Brunetová (Fr.) -1:16,9 (0).

Průběžné pořadí SP (po 11 z 22 závodů): 1. Soukalová 426 b., 2. Mäkäräinenová 380, 3. Bergerová 375, 4. Valj Semerenková 372, 5. Domračevová (Běl.) 367, 6. Vítková 326, ...49. Puskarčíková 42, 62. Tomešová (obě ČR) 21.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články