Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stoprocentně se připravím a pokusím se si to užít, říká Kraus před Soči

Praha - Skikrosař Tomáš Kraus se stal v roce 2005 historicky prvním vítězem celkové klasifikace světového poháru. V této sezoně vybojoval i svůj první titul mistra světa. Premiéra skikrosu na olympijských hrách v roce 2010 ve Vancouveru však pro Krause skončila zklamáním, do medailových bojů nepostoupil. "Vancouver mě přesvědčil o tom, že jeden závod, ještě takhle vypjatý, nemůže ovlivnit, jak se budu cítit další čtyři roky," říká v předvečer další olympiády Kraus.

Skikrosař Tomáš Kraus
zdroj: ČTK

Děčínský rodák ve své kariéře dvakrát vyhrál mistrovství světa, čtyřikrát ovládl celkové hodnocení světového poháru, ale olympijský úspěch mu stále chybí. Do Soči hodlá jet s čistou hlavou.

"Mám za sebou tři roky výborného lyžování a závodění, minulou sezonu jsem vyhrál další světový pohár… Myslím, že už to budu brát trochu volněji. Připravím se stoprocentně a závod se pokusím si užít. Jestli na něm ale uspěju, neovlivní další roky," upozorňuje téměř čtyřicetiletý Kraus.

Kraus vyhrál poslední světový pohár v roce 2009, loni si po čtyřech letech připsal vítězství v závodu světového poháru. "Kdybych si tohle řekl před patnácti lety, tak mi to přijde jako věc, která se nemůže nikdy přihodit. A teď ten příběh žiju a opravdu mě to baví. Pomáhá mi to v tom, abych více makal a pořádně se připravil."

Skikros prošel v posledních letech opravdu velkým vývojem. Z trochu okrajového sportu, zejména v našich končinách, je olympijská disciplína. "Dřív to asi bylo o něco více o zážitcích, člověk v každé zatáčce bojoval na krev. Teď se více taktizuje, velké státy do toho dávají mnohem více prostředků a celkově přístup ke sportu profesionalizují," popisuje rozdíly.

Trať v Soči nebude pro Krause novinkou, už loni si ji vyzkoušel při světovém poháru a podle organizátorů má být na olympiádě podobná. "Jestli budou podobné podmínky jako při generálce během světového poháru, tak to bude o velké náhodě. Počasí se měnilo každou minutu, servismani tam běhali s lyžemi, chvíli byla mlha, svítilo slunce… Trať ale byla moc pěkně udělaná a zajímavá pro závodníky i diváky."

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Skikrosař Tomáš Kraus

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články