Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kožíšek a Horká vyhráli netradiční skikros na běžkách

Špindlerův Mlýn - Běžci na lyžích Dušan Kožíšek a Ludmila Horká dnes ve Špindlerově Mlýně vyhráli světové finále Red Bull Nordix, exhibičního závodu ve skikrosu na běžkách. Spíš než o sportovní výkony ale většině aktivních účastníků šlo o pobavení a strávení příjemného dne činností, kterou si většina z nich vyzkoušela poprvé v životě.

Skikros na běžkách ve Špindlerově Mlýně
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Krátce po startu tratě postavené ve spodní části sjezdovky ve Svatém Petru následovaly tři ostré zatáčky, kde vinou častého brzdění byly už na konci závodu nebezpečné ledové plotny. Následoval prudký sjezd a několik boulí. Po pravotočivé zatáčce byl skok, opět několik boulí a potom ostrý a dlouhý výjezd do sjezdovky. Po zatáčce doleva a esíčku čekal závodníky před koncem ještě jeden skok.

Pro reprezentanta Kožíška však neobvyklý závod moc velkou zábavavou nebyl. Ráno se probudil se střevními problémy. "Takže ani nemám co zvracet. Pro mě to bylo utrpení, celý den jsem se skutečně moc nesmál," hlesl v cíli. Dopoledne vynechal trénink, ale čtyři jízdy ho pořádně vyšťavily. Druhý v cíli za ním byl další český běžec na lyžích Daniel Máka, třetí skončil Slovák Mario Kubiš.

"Ráno jsem se probudil a bolel mě žaludek. Nejdřív to zahájil průjem, potom i zvracení. Ještě v jedenáct jsem naposled zvracel," pokračoval Kožíšek, který má s podobnými závody zkušenosti. "Už jsem byl rozhodnutý, že nepojedu. Nakonec mě ukecali. Ale už ve čtvrtfinále mě tak bolely nohy, že jsem nepočítal, že dojdu do finále a vyhraji," uvedl.

Před dvěma lety jel rovněž světové finále netradiční soutěže v Davosu, ale z prvního místa na závěrečném skoku upadl vinou roznožky, kterou chtěl pobavit diváky. To si dnes raději odpustil. "Přemýšlel jsem o tom, ale jednak jsem byl dost prošitej, druhak to začalo jezdit rychleji a létalo to docela daleko. Nechtěl jsem zase spadnout," vysvětlil.

Cílový prostor, zaplněný dvěma tisícovkami diváků, sledoval plno pádů a navenek legračních soubojů. Odvážlivci skákali roznožky, helikoptéry a k vidění bylo i salto vpřed. K vážnějšímu zranění nedošlo, byť některé pády do ochranných sítí či po skocích v cíli vypadaly hrůzostrašně. Biatlonista Michal Šlesingr skončil v síti rovněž. "V podstatě jsem si ani nenatloukl, jen jsem se nemohl vyhrabat," prohlásil.

Známých biatlonistů bylo na startu několik. Vedle Šlesingera také Ondřej Moravec či Gabriela Soukalová, která předváděla skvělé výkony. "Je to velká sranda a pro nás něco nového. Dokud se nezlámeme nebo není nějaká větší huba, tak si to i užíváme," řekl Šlesingr. "Jen na to nejsme moc zvyklí, protože soubojům tělo na tělo se při biatlonu radši vyhýbáme," přidal se Moravec.

Soukalová byla druhá v kvalifikaci a nebýt zaváhání v semifinále, kde těsně přišla o postup, nejspíš by bojovala o medaili. "Ale byla to skvělá zábava, jen jsem byla trochu opatrnější, abych si neublížila," řekla jedna z nejlepších biatlonistek na světě.

Gabriela Soukalová:

"Bohužel mi to tam na ledu ujelo, nezvládla jsem to a nabourala do jednoho pána. Tak snad mi to odpustí. Ale asi jo, říkal: To je dobrý, jeď. Chtěla jsem si užít den, lidi kolem, pro mě to bylo v podstatě za odměnu. Nehrotila jsem to, na pohodu, chtěla jsem dojet zdravá."

Příští týden Soukalovou čeká ještě exhibiční biatlonový závod na kolečkových lyžích v centru Moskvy. "Je to jen pro prvních deset lidí ve světovém poháru, takže to chci využít, může to být naposledy v kariéře," usmívala se. Pak už si dopřeje dovolenou u moře. "Sezona byla dlouhá. Ale bude to aktivní dovolená, žádné ležení ve vedru na sluníčku," dodala. 

Za Horkou, která tento závod jela podruhé v životě a stejně jako loni v Oslu vyhrála, skončila druhá běžkyně na lyžích Karolína Grohová, třetí byla Norka Anine Ahlsandová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články