Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Fenomenální Björgenová si na třicítce doběhla pro čtvrté zlato

Val di Fiemme - Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová zcela ovládla mistrovství světa ve Val di Fiemme. V italském středisku vyhrála klasickou třicítku s hromadným startem, získala čtvrté zlato na šampionátu a celkově dvanáctý světový titul v kariéře. Ve finiši závodu na 30 km Björgenová porazila Polku Justynu Kowalczykovou, třetí doběhla další Norka Therese Johaugová. Jediná česká běžkyně na startu Eva Vrabcová-Nývltová měla favoritky na dohled jen do třetího kilometru, pak začala jako většina lyžařek ztrácet. Do cíle nakonec doběhla šestadvacátá se ztrátou téměř devět minut.

Marit Björgenová
zdroj: AP autor: Armando Trovati

"Ztráta devíti minut je veliká, ale před dvěma lety v Oslu to bylo podobné. Ale jen pětadvacet ženských na světě je lepších, beru to spíš takhle," řekla Vrabcová-Nývltová. "Některé, co byly před dvěma lety za mnou, jsou teď do patnácti. Proč bych tam příští rok nemohla být já?" uvažovala.

Dvaatřicetiletá Björgenová ve Val di Fiemme nejdříve vyhrála klasický sprint a skiatlon. Na volné desítce prohrála s Johaugovou, ale pak byla finišmankou zlaté norské štafety a na závěr kralovala třicítce. Zopakovala tak předloňský šampionát v Oslu, kde rovněž vybojovala čtyři zlaté a měla jednu stříbrnou medaili.

"Tohle byl můj cíl na mistrovství a jsem na sebe pyšná. Nemohla jsem jet Tour de Ski a uspět na šampionátu... je to nádherný pocit," řekla trojnásobná olympijská šampionka, která o Tour de Ski přišla kvůli srdeční arytmii.

Od začátku se očekávalo, že o zlato pojedou Norky a Kowalczyková. V polovině trati byla v čele šestice, s Björgenovou, Kowalczykovou a Johaugovou držely tempo ještě Norka Heidi Wengová, Němka Nicole Fesselová a Švédka Anna Haagová. O pět kilometrů později odpadly a o medailistkách bylo jasno.

V posledním prudkém stoupání před stadionem Kowalczyková s Björgenovou ujely Johaugové a rozdaly si to o zlato spolu. Björgenová nenechala nikoho na pochybách, kdo je královnou šampionátu a hravě vedoucí ženu světového poháru přespurtovala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články