Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Březina půjde s ramenem na operaci až po olympiádě

Brno - Bronzový medailista z mistrovství Evropy v krasobruslení Michal Březina půjde na operaci ramenního kloubu až v příštím roce po olympijských hrách v Soči. Problémy jej zaskočily v minulém týdnu před šampionátem v Záhřebu a jeho start byl vážně ohrožen. Nakonec se zatejpovaným ramenem soutěž dokončil a po sérii čtvrtých míst dosáhl na vytouženou medaili.

Bronzoví krasobruslaři Ondřej Hotárek (vlevo) a Michal Březina
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Rameno si Březina vykloubil hned na prvním tréninku v chorvatské metropoli. "Rameno mě zlobí delší dobu. Nebylo to poprvé, už jsem věděl, o co jde. Při závodě se mi něco podobného ještě nestalo," řekl Březina po návratu ze šampionátu.

Zdravotní problémy už konzultoval s odborníky. "Pooperační léčení by zabralo dlouhou dobu, což si nemohu dovolit. Proto jsem zákrok odsunul až po olympiádě v Soči, kde bych chtěl uspět," dodal Březina. Problém je zřejmě vrozený. "Už od malička jsem byl hypermobilní, mám vazy volné," vysvětlil Březina.

Březina závodí jen sám se sebou

I v Záhřebu dokázal, že se umí při závodech vyrovnat se stresovými situacemi. Nerozhodí jej výborný výkon soupeře, který bruslil před ním. "Je mi úplně jedno, po kom jedu. Závodím vždy pouze sám se sebou. A také se snažím sám sebe překonat. Proto ani při soutěži neposlouchám, jaký výsledek dosáhli ostatní," tvrdí Březina.

Dokáže i rychle zapomenout na případný nezdar v sestavě. "Nezbývá mi nic jiného než všechno rychle vymazat z paměti," poznamenal dvaadvacetiletý krasobruslař, který chce závodit až do té doby, než jej začnou jeho mladší nástupci porážet. "Když se podívám ale na současné české bruslení, tak bych tady mohl zkysnout hodně dlouho," žertoval Březina.

Po Soči by se rád dostal ještě na následující olympijské hry 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. "Když budu končit, tak si chci odvézt medaili. Abych končil s pocitem, že jsem dosáhl, co jsem v kariéře chtěl," nastínil své dlouhodobé plány.

Příští rok stříbro

Bronzovou medaili si z ME v Záhřebu přivezl také devětadvacetiletý Ondřej Hotárek, který byl třetí v soutěži sportovních dvojic. I když žije po většinu roku v Miláně a vedle českého má i italské občanství, je stále členem Stadionu Brno. Po předloňském pátém a loňském čtvrtém místě dosáhl s italskou krasobruslařkou Stefanií Bertonovou konečně na medaili.

"Příští rok chceme umístění vylepšit a dosáhnout na stříbro. Máme ještě hodně co zlepšovat. Proto nechceme ani po olympijských hrách končit," uvedl Hotárek. Svoji velkou výhodu vidí v tom, že začínal s krasobruslením pozdě, poprvé byl na mistrovství světa v 23 letech.

Bývalý sólový bruslař začínal se sportovními dvojicemi v Brně, kde mu dali základy trenéři Ivan Rezek a René Novotný. "Naše spolupráce dosáhla maxima, dál už nešla. Potřeboval jsem najít vhodnou partnerku, která mezi českými bruslařkami nebyla. Našel jsem ji v Itálii. Je to ale nyní ve světové špičce běžný trend," dodal Hotárek.

Je nám líto, video expirovalo.
Březina slaví úspěch z ME
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články