Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Průkopník skokanského "véčka" Jiří Malec slaví padesátiny

Praha - Padesáté narozeniny slaví bronzový medailista z Calgary a průkopník V-stylu ve skocích na lyžích Jiří Malec, jenž během celé kariéry na svůj revoluční skokanský styl doplácel bodovými srážkami.

Jiří Malec
zdroj: Getty Images autor: Pascal Rondeau

Narodil se v roce 1962 v Zásadě na Jablonecku a ke skákání jej přivedl otec. Začínal na můstku ve Vlastiboři, poté přestoupil k trenérovi Zbyňku Hubačovi do liberecké Dukly.

Skokané na lyžích dříve skákali takzvaným paralelním stylem s lyžemi rovnoběžně u sebe. Jako první se rozhodl lyže při letu roztáhnout, a využít tak lepší aerodynamiky Polák Miroslaw Graf na konci šedesátých let. Skákal dál než ostatní, ale rozhodčí vyžadovali paralelní styl a za "véčko" sráželi body za stylové ohodnocení.

Malec a švédský skokan Jan Boklöv na něj v osmdesátých letech navázali a také měli s bodovým hodnocením problémy, jejich styl byl považován za nevzhledný.

"Říkali mně, že skáču jako vrána, dělám ve světě jen ostudu a nikam jezdit nebudu," popisuje trable s "véčkem" Malec, kterému prý pořád říkali, aby dal nohy k sobě.

Véčko povolili, až když ukončil kariéru

Po vítězství na univerziádě v roce 1987 se Malec o rok později stal mistrem Československa a byl nominován na zimní olympiádu do kanadského Calgary. Na středním můstku vybojoval navzdory nízkému startovnímu číslu bronzovou medaili za dalším českým skokanem Pavlem Plocem.

I s bodovými srážkami za styl skončil v celkovém hodnocení světového poháru čtyřikrát v první desítce. Kariéru ukončil v roce 1991, těsně předtím, než se "véčko" oficiálně prosadilo. Přispěly k tomu výkony Malce a Švéda Boklöva, který v sezoně 1988/89 ovládl celkové hodnocení světového poháru.

Na lyžování Jiří Malec nezanevřel ani po ukončení kariéry, učaroval mu carving. "Do něj jsem se zamiloval. Kdyby existoval v dřívější době, neskákal bych na lyžích, ale věnoval se carvingovému lyžování," říká Malec.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články