Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Záhrobská míří na svah. Výhrou je pro ni samotný start v Levi

Praha - V létě ležela Šárka Záhrobská v nemocnici po operaci nezhoubného nádoru a jen stěží si mohla představit, že bude v letošní sezoně závodit. Dnes ale z Mnichova odletěla do Finska, aby v sobotu v Levi absolvovala první slalom světového poháru. Už jen fakt, že se postaví na start, bere jako velké vítězství.

Šárka Záhrobská před startem nové sezony
zdroj: isifa autor: Eduard Erban

"Jsem šťastná. Pro mě je vítězství, že tam můžu odcestovat a postavit se na start s dobrým pocitem, že můžu závodit s ostatními," řekla Záhrobská v telefonickém rozhovoru s novináři. "Vůbec nevím, co čekat. Je to úplně jiná situace a očekávat konkrétní umístění by možná bylo rouhání," mínila. Mistryně světa ve slalomu z roku 2007 měla nezhoubný nádor na podvěsku mozkovém.

Po červencové operaci se zdravotní stav bronzové olympijské medailistky z Vancouveru rychle zlepšil a od poloviny srpna trénovala. V září se tři týdny i s novým realizačním týmem připravovala na sněhu v Argentině. Po posledních kvalitních trénincích na evropských ledovcích Záhrobská necítí před vstupem do světového poháru napětí. "To ne, je to velké těšení. Zase jsem o rok starší, o rok zkušenější. Atmosféra je výborná a energie v týmu taky," řekla sedmadvacetiletá lyžařka.

Od jara Záhrobskou vede rakouský trenér Klaus Mayrhofer a podle jeho slov je slalomářka na dobré cestě. "Je vnitřně silná. Většina lidí by po tom, čím si prošla, na startu nestálo," prohlásil. "Trénink šel dobře, ale nijak na sebe netlačíme. Jsme rádi, že tam může být a závodit. Prvním cílem je druhé kolo," dodal.

Ve srovnání se soupeřkami bude mít Záhrobská výrazně méně odtrénováno. Výpadek se pozná především v kondici a síle, vždyť po operaci vážila 60 kilogramů a začínala prakticky od nuly. "Jsem mnohem slabší, co se týče maximální síly, to se pozná na těžkých terénech, na ledu. Na druhou stranu jsem na tom v technickém provedení určitě líp. Tréninky jsou mnohem kvalitnější než dřív," řekla. Mayrhofer provedl hodně změn.

V minulé sezoně se totiž z jízdy české hvězdy vytratila rychlost a přímočarost. "Technika je jiná, týká se linie, stopy dolů z kopce. Změnili jsme toho dost a pracujeme hodně s vnitřní lyží, ale nedá se to nazvat, že bych jezdila po vnitřní lyži," popisovala Záhrobská. Novinky prý vstřebávala dobře. "Je to velmi zajímavé. Neustále se něco učím a cítím, že některé věci dobře fungují. Hodně věcí se zlehčuje a usnadňuje," řekla.

Často trénovala s různými mužskými týmy, naposledy třeba s Rakušany. Předtím v jednom tréninku proháněla Chorvata Ivicu Kosteliče. S exmistrem světa v minutovém slalomu prohrála jen o necelé dvě vteřiny. "Ivica se nedá prohánět, necítil z mé strany ohrožení," smála se Záhrobská. "Ale bylo výborné si s ním zatrénovat, je to velmi dobrá zkušenost. A ta jízda se mi povedla. Moje výkony ještě nejsou stabilní, ale když mi to sedne a povede se mi zajet, co bych si přála, tak dokážu být velmi rychlá," řekla Záhrobská.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články