Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Úvodní závod sjezdařů doprovází nervozita z nových lyží

Sölden (Rakousko) - Světový pohár sjezdařů začíná a mezi lyžaři panuje nervozita. Víkendové úvodní závody v obřím slalomu v Söldenu totiž napoví, jestli byla změna v délce a radiusu lyží v této disciplíně dobrý nápad, nebo chyba. Nová pravidla se totiž setkala s rozporuplnými reakcemi a zejména muži se s novinkou zatím nevyrovnali. Podmínky na ledovci Rettenbach jsou zatím takřka ideální, aktuální předpověď počasí ale hlásí výrazné zhoršení. O víkendu by měla teplota na ledovci klesnout až na minus 14 stupňů Celsia, přidat by se mělo i sněžení, vítr a mlha. Pořadatelé proto nevylučují, že budou muset závody zrušit.

Do Rakouska, kde se tradiční úvodní závody sezony pojedou popatnácté, zamířilo pět českých reprezentantů - po zranění a vážné nemoci vracející se Ondřej Bank, loni nejlepší Čech Kryštof Krýzl, Martin Vráblík a nadějná devatenáctiletá Kateřina Pauláthová. Jako náhradnice do Söldenu jela také o rok starší Martina Dubovská.

Celkové tituly budou obhajovat třiadvacetiletý Rakušan Marcel Hirscher a Američanka Lindsey Vonnová, která by ráda letos vstoupila do lyžařské historie tím, že chce nastoupit do sjezdu společně s muži 24. listopadu v kanadském Lake Louise.

Závody plné očekávání

Změna v pojetí jízdy obřího slalomu vyvolává většinou otazníky. Studie prokázaly, že lyžaři jsou přetěžováni v rychlých krátkých obloucích, proto budou lyže i poloměr oblouku delší. Zatímco ženy se s tím srovnaly rychleji, muži změnu kritizují. "Jsou všichni v očekávání, jak se s tím kdo vyrovná. Je cítit velká nervozita," všiml si Bank. Ženy totiž jezdily s extrémně vykrojenými lyžemi, proto není pro ně změna dramatická. "Vždyť i Vonnová si na obřák brala mužské lyže," upozornil Bank. Obří slalomy v jejich pojetí tak budou náročnější na sílu, techniku jízdy a na silovou vytrvalost.

Američané včetně Vonnové a Teda Ligetyho v Söldenu jako jediní trénovali na závodní trati díky tomu, že mají sponzorský kontrakt s regionem. Vonnová vyhrála světový pohár čtyřikrát v posledních pěti letech. "Chci to dokázat znovu," prohlásila Američanka, která dosud v pohárovém seriálu vyhrála 53 závodů.

Feuz start stále zvažuje, chybět bude určitě Schildová

Zatím stále není jasné, zda se na start postaví Švýcar Beat Feuz, druhý muž konečného pořadí posledního ročníku SP, který se zotavuje po zranění kolena ze srpnového tréninku v Argentině. Rozhodne se prý až na poslední chvíli.

Určitě budou při úvodním závodu chybět slalomářka Marlies Schildová i její krajanka a další specialistka na točivou disciplínu Michaela Kirchgasserová. Zatímco Schildová se chce soustředit na svou disciplínu a Sölden neměla v plánu, její krajanka si minulý týden při tréninku na Hintertuxu po pádu lehce zranila levé koleno, které měla v květnu 2010 operované, a rozhodla se odpočívat.

"Závody v Söldenu mají smysl pouze v případě, že jste stoprocentně fit a můžete jet naplno. To já momentálně nemůžu," vysvětlila Kirchgasserová. "Mám dva týdny na to, abych se dala dohromady," uvedla. Naskočit do světového poháru chce při slalomu v Levi.

Bank zázraky nečeká

Bank očekává, že úvod sezony kvůli výpadku v přípravě vinou zlomené čelisti bude mít pomalejší. Pro ostatní české lyžaře by body znamenaly velký úspěch. Slalomářka Šárka Záhrobská plánuje vstoupit do seriálu za dva týdny ve finském Levi, kde se jedou slalomy speciál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články