Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Kostnerová je poprvé mistryní světa

Nice (Francie) - Italská krasobruslařka Carolina Kostnerová se poprvé v kariéře stala mistryní světa. Stříbro v závěrečné soutěži šampionátu v Nice získala Ruska Aljona Leonovová, bronzovovu medaili vybojovala Japonka Akiko Suzukiová.

Carolina Kostnerová
zdroj: ČTK/AP

Kostnerová měla před šampionátem ve sbírce tři medaile z MS, ale na titul doposud útočila marně. Tentokrát předvedla čistou volnou jízdu, vylepšila si o čtyři body osobní rekord a převálcovala soupeřky především ve známce za programové komponenty. Díky tomu se vyšvihla ze třetího místa po krátkém programu na nejvyšší stupínek a ke čtyřem evropským titulům přidala první světový.

Z první velké medaile se raduje Leonovová, která stejně jako krátký program zajela i volnou jízdu bez výraznější chyby. Po jejím skončení jí vytryskly slzy radosti. I když po výkonu Kostnerové neudržela vedoucí příčku po krátkém programu, získala první velkou medaili.

Teprve druhý start na světovém šampionátu proměnila v bronz sedmadvacetiletá Suzukiová, jež dlouho nebyla schopna kvalifikovat se v nabité japonské konkurenci. Z páté příčky po krátkém programu za sebe ostatně odsunula dvě krajanky Kanako Murakamiovou a Mao Asadaovou, které shodně zradil axel.

Na čtvrtou příčku z osmé pozice po krátkém programu poskočila Američanka Ashley Wagnerová. Ta po nevýrazném čtvrtečním výkonu ukázala, proč letos vyhrála šampionát čtyř kontinentů. Ve volné jízdě zvládla trojitý lutz a dva trojité flipy a dostala třetí nejvyšší známku večera.

Konečné pořadí soutěže žen:

1. Kostnerová (It.) 189,94,

2. Leonovová (Rus.) 184,28,

3. Suzukiová (Jap.) 180,68,

4. Wagnerová (USA) 176,77,

5. Murakamiová 175,41,

6. Asadaová (obě Jap.) 164,52.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články