Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Březina s Vernerem jsou v davu uchazečů o medaile

Nice (Francie) - Čeští krasobruslaři Michal Březina a Tomáš Verner patří před světovým šampionátem, který začíná dnes v Nice, do širokého pole uchazečů o pozice na stupních vítězů. Při absenci operovaného Jevgenije Pljuščenka bude ruské barvy hájit obhájce bronzu Artur Gačinskij, silní budou tradičně Japonci v čele s mistrem světa z roku 2010 Daisukem Takahašim. Domácí fanoušci budou v Nice spoléhat na loňského mistra Evropy Florenta Amodia i veterána Briana Jouberta. O historicky první krasobruslařskou medaili pro Španělsko bude usilovat třetí muž z finále Grand Prix Javier Fernández a prosadit se mohou i Američané Jeremy Abbott a Adam Rippon. Na zlatou medaili však bude mezi muži ve francouzském letovisku jediný velký favorit, obhájce titulu Patrick Chan z Kanady. V přímých přenosech a záznamech sledujte MS na ČT4 a na www.sportzive.cz.

Jednadvacetiletý krasobruslař, který loni v Moskvě triumfoval ve světovém rekordu 280,98 bodu, je totiž suverénním vládcem současného mužského krasobruslení. V této sezoně vyhrál všechny závody, jichž se zúčastnil, včetně finále Grand Prix a mistrovství čtyř kontinentů. Do krátkého programu i volné jízdy pravidelně zařazuje čtverné skoky a od rozhodčích dostává desítky za programové komponenty.

Chan naposledy prohrál v listopadu 2010, kdy ho v závodě Grand Prix v Moskvě porazil jeden z českých reprezentantů, mistr Evropy z roku 2008 Verner. Tehdy však fenomenální Kanaďan během soutěže celkem čtyřikrát upadl.

Patrick Chan
zdroj: ISIFA/Canadian Press

Za Chanem je početná skupina závodníků, kteří mohou pomýšlet na medaili. Čeští reprezentanti v něm v posledních letech pokukují po stupních vítězů z nevděčné čtvrté příčky. V letech 2007 a 2009 skončil na nevděčné bramborové pozici Verner, loni a předloni ho napodobil Březina.

Program:

Pondělí 26. března: 14:30 sportovní dvojice - kvalifikace, 18:00 taneční páry - kvalifikace.

Úterý 27. března: 9:30 ženy - kvalifikace, 17:00 muži - kvalifikace.

Středa 28. března: 13:00 sportovní dvojice - krátký program, 19:00 taneční páry - krátký tanec.

Čtvrtek 29. března: 12:30 ženy - krátký program, 19:30 taneční páry - volný tanec.

Pátek 30. března: 12:30 muži - krátký program, 19:30 sportovní dvojice - volné jízdy.

Sobota 31. března: 12:55 muži - volné jízdy, 18:30 ženy - volné jízdy.

Verner s Březinou jsou jedinými českými reprezentanty, kteří nemusejí o účast v hlavní soutěži bojovat v kvalifikaci. V té se představí taneční pár Gabriela Kubová, Dmitrij Kiseljov a mladší sestra Michala Březiny Eliška.

Vrátí se Asadová na vrchol?

Zatímco mezi muži je jasný kandidát na titul, v ostatních kategoriích se očekává mnohem vyrovnanější soutěž. Mezi ženami bude po loňském výpadku usilovat o návrat na stupně vítězů dvojnásobná mistryně světa Mao Asadaová z Japonska. Jejími hlavními rivalkami by měly být evropská šampionka Carolina Kostnerová a Američanka Ashley Wagnerová, která zazářila na mistrovství čtyř kontinentů. Tam před Asadaovou vybojovala zlatou medaili.

Čtvrtý světový titul může v Nice získat německá sportovní dvojice Aljona Savchenková, Robin Szolkowy, jež kvůli zranění partnerky přišla o lednový evropský šampionát. Ten vyhráli Rusové Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov, kteří těsně podlehli Němcům ve finále Grand Prix. Po absenci na mistrovství Evropy se vrací další ruská dvojice, dvojnásobní bronzoví medailisté z MS Juko Kavagutiová a Alexander Smirnov. První mezinárodní start v této sezoně absolvují dvojnásobní mistři světa Čching Pchang a Ťien Tchung z Číny.

Americko-kanadský souboj mezi tanečníky

V soutěži tanečních párů se očekává další ze soubojů rivalů z jedné tréninkové stáje, Američanů Meryl Davisové s Charliem Whitem a Kanaďanů Tessy Virtueové se Scottem Moirem. Obhájci světového titulu Davisová s Whitem v této sezoně vyhráli finále Grand Prix, ale na mistrovství čtyř kontinentů kanadským olympijským šampionům podlehli. Francouzi chtěli spoléhat na evropské šampiony Nathalii Péchalatovou a Fabiana Bourzata, ale plány jim narušila zlomenina partnerčina nosu, k níž došlo při tréninku dva týdny před šampionátem. Start domácího páru na mistrovství světa je tak nejistý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články