Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sdruženář Slavík si doběhl pro první stupně vítězů

Klingenthal - Sdruženář Tomáš Slavík obsadil na Světovém poháru v německém Klingenthalu třetí místo a poprvé v kariéře se probojoval na stupně vítězů. Vyhrál lídr seriálu Francouz Lamy Chappuis před Rakušanem Bernhardem Gruberem. Ten ztratil 15 sekund, Slavík byl o další vteřinu pomalejší. Body si připsal i dvacátý Miroslav Dvořák, ale pozici nejlepšího českého sdruženáře v SP musel přenechat Slavíkovi. Ten se posunul na průběžnou 30. pozici.

Tomáš Slavík
zdroj: ČTK

"Jsem nadšený fantasticky, bedna je pecka," radoval se Slavík po životním výsledku v oblíbeném středisku. V Klingenthalu už byl pátý v roce 2009, což byl dosud jeho nejlepší výsledek v Světovém poháru. Před třemi týdny zde skončil dvakrát druhý v Kontinentálním poháru. "Paráda, tohle jsme nečekali, ale říkali jsme si, že chceme atakovat desítku. A když už, tak pořádně. Je to pro nás povzbuzení," řekl trenér Luděk Šablatura a stejně jako Slavík chválil servismany za skvěle připravené běžky.

Slavík vydělal na zrušení skokanské části kvůli hustému sněžení a silnému větru. Sdruženáři absolvovali pouze běh, do kterého vyráželi podle výsledků sobotního zkušebního kola. V něm byl Slavík druhý výkonem 135 metrů. "Podle předpovědi jsme čekali, že by se v neděli nemuselo skákat, proto jsem kluky nabádal, aby provizorní skok dělali co nejlépe a vyšlo to zázračně," řekl Šablatura. "Tomáš v sobotu po špatném skoku neběžel, protože to ze zadních pozic nemělo význam. Pošetřil síly a vyplatilo se," řekl kouč.

Na trať 10 km vyrazil o dvě sekundy za Norem Haavardem Klemetsenem, který skočil 132,5 m. Třicetiletý český reprezentant se pak držel ve vedoucí skupině, z které se v závěru odpoutal Lamy Chappuis a po sobotním druhém místě si doběhl pro jubilejní dvacáté vítězství v kariéře. Díky němu si upevnil suverénní vedení v SP, v němž míří za třetím celkovým triumfem po sobě. 

Český sdruženář vystoupil na stupně vítězů po více než dvou letech, v lednu 2010 byl Pavel Churavý v Schonachu druhý. Na premiérový medailový úspěch může Slavík zkusit navázat o následujícím víkendu na domácí půdě v Liberci. "Budeme se snažit bojovat o co nejlepší umístění," slíbil trenér Šablatura. "Doufám, že se doma lidem ukážeme v
dobrém světle a někdo z nás se do desítky nacpe," dodal Slavík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články