Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Tři čeští lyžaři bodovali ve sprintu

Szklarska Poreba (Polsko) – Hned třem českým běžcům na lyžích se povedlo bodovat v dnešním sprintu světového poháru v polské Szklarské Porebě, což je historický úspěch. Martin Jakš obsadil na trati 1,6 km volnou technikou 17. místo, čímž dosáhl nejlepšího sprinterského výsledku v kariéře. Čtyřiadvacátému Aleši Razýmovi se povedlo v elitním seriálu bodovat poprvé od prosince 2008, kdy byl jedenáctý ve sprintu v Davosu. Oba dnes vypadli ve čtvrtfinále stejně jako Eva Nývltová, která po pátém času v kvalifikaci skončila celkově na 26. příčce. Premiérové závody SP na trati v Jakuszycích vyhráli Kanaďan Devon Kershaw a Švédka Ida Ingemarsdotterová.

Pro Jakše byl sprint nečekaně vydařeným rozjezdem na sobotní závod na 15 km klasickou technikou. "Jelo se mi docela dobře, až jsem byl překvapený. Jen jsem si v počasí okolo nuly a mlze spálil průdušky," uvedl v tiskové zprávě. Do vyřazovací části prošel z devátého místa v kvalifikaci, ale další postup nevybojoval. "Říkal jsem si, že to zkusím, a pokusil se dvakrát. Ale marně. Sprinteři to prostě mají v soubojích najeté líp," řekl Jakš.

Razým ukončil tříleté čekání na body ze SP. Z kvalifikace postoupil jako předposlední devětadvacátý a ve čtvrtfinále své umístění o pět pozic vylepšil. "Jsem moc spokojený. Přitom nejsem v ideální formě, nebyl jsem v poslední době ani spokojený s přípravou. Nečekal jsem, že to zase přijde. Snažil jsem se," uvedl člen sprinterské skupiny, která funguje v reprezentaci prvním rokem. S Jakšem na sebe narazili ve čtvrtfinále, kde se seřadili na páté a šesté příčce. "Nějak jsem to prokaučoval. Najednou tam byla díra asi dvacet metrů a bylo pozdě. Možná jsem uvnitř cítil radost, že mám splněno, a nevrhal se do každého centimetru," připustil Razým.

Kvalifikace byla konečnou pro Dušana Kožíška (38. místo), Ondřeje Horynu (49.) a Karolínu Grohovou (53.), která startovala jen pár dní poté, co odložila sádru ze zlomené ruky.

Kershaw o druhém vítězství v kariéře rozhodl v cílové rovince, kde přesprintoval Rusa Nikolaje Morilova a upevnil si třetí místo v celkovém pořadí seriálu. Také Ingemarsdotterová si připsala druhý triumf v SP, když navázala na vítězství z lednového sprintu v Miláně.

Třetí doběhla v ženském finále Američanka Kikkan Randallová a zvýšila svůj náskok v čele hodnocení sprintu na 129 bodů před Ruskou Natalijí Matvějevovou. Mezi sprintery vede Švéd Teodor Petterson, který dnes skončil sedmý, o 51 bodů před Rusem Alexejem Petuchovem. Sprint nevyšel domácí hvězdě Justyně Kowalczykové ani její soupeřce v boji o prvenství ve světovém poháru Marit Björgenové. Norka skončila dvaadvacátá o šest míst za polskou rivalkou, která snížila svou ztrátu na první místo v seriálu na šest bodů.

Výsledky SP v běhu na lyžích v Szklarské Porebě

Muži:

1. Kershaw (Kan.) 2:58,7,

2. Morilov (Rus.) stejný čas,

3. Hattestad (Nor.),

4. Strandvall (Fin.) oba -0,7,

5. Darragon (Fr.) -1,0,

6. Glöersen (Nor.) -1,5,

...17. Jakš,

...24. Razým - nepostoupili ze čtvrfinále,

...38. Kožíšek,

...49. Horyna (všichni ČR) - nepostoupili z kvalifikace.

Průběžné pořadí SP: 1. Cologna (Švýc.) 1603 b., 2. Northug (Nor.) 1199, 3. Kershaw 1053, 4. Hellner (Švéd.) 896, 5. Legkov 785, 6. Vylegžanin (oba Rus.) 707, ...9. Bauer 611, 19. Jakš 323, 109. Magál (ČR) 28, 132. Razým 7.

Ženy:

1. Ingemarsdotterová (Švéd.) 3:23,7,

2. Fallaová (Nor.),

3. Randallová (USA) obě -0,1,

4. Barthelemyová (Fr.) -0,3,

5. Jacobsenová (Nor.) -1,5,

6. Matvějevová (Rus.) -21,5,

...26. Nývltová - nepostoupila ze čtvrtfinále,

...53. Grohová (obě ČR) - nepostoupila z kvalifikace.

Průběžné pořadí SP: 1. Björgenová (Nor.) 1813, 2. Kowalczyková (Pol.) 1807, 3. Johaugová (Nor.) 1320, 4. Randallová 1030, 5. Kallaová (Švéd.) 992, 6. Lähteenmäkiová (Fin.) 830, ...43. Nývltová 125, 97. Janečková (ČR) 4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články