Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Koudelka skončil ve Willingenu druhý, nejlépe v kariéře

Willingen – Český skokan na lyžích Roman Koudelka obsadil druhé místo v závodu světového poháru v německém Willingenu a zaznamenal nejlepší výsledek v kariéře. Dvaadvacetiletý reprezentant, jenž se dostal na stupně vítězů poprvé v sezoně, nestačil v Německu pouze na Nora Anderse Bardala. Po dvou čtvrtých a třech pátých místech se tedy Koudelka dočkal premiérových stupňů vítězů v ročníku a navázal na loňské třetí místo z Harrachova, kdy dosud jedinkrát vystoupil na pódium. Na body dosáhli také na 19. příčce Lukáš Hlava a dosud poslední český vítěz závodu SP Jakub Janda, jenž byl deset míst za ním. Antonín Hájek se ze 40. pozice do druhého kola nedostal.

Koudelkovi se ve Willingenu dařilo už v sobotní soutěži družstev a dnes svou formu potvrdil. Na medailové pozici byl už po prvním kole, kdy dolétl na 147,5 m, a druhým skokem jen o metr kratším svou průběžnou třetí příčku ještě vylepšil. "Byly to dva velmi slušné skoky, přály mi i podmínky. Já jsem moc na ty stupně vítězů chtěl, takže jsem moc rád, že se to konečně povedlo," řekl Koudelka. "Rozhodně mě nemrzí, že jsem nevyhrál, o tom jsem vůbec nepřemýšlel," řekl. 

Přestože bývá často nespokojený a hledá chyby, dnes jich prý moc nebylo. "Opravdu nevím, co tomu chybělo. Bylo to dneska dobré," radoval se. První kolo jel z vyššího nájezdu, tudíž s Bardalem o dost bodů prohrál, ale v druhém pokusu byl ze všech skokanů nejlepší. "To je pro mě hodně pozitivní," prohlásil. K premiérovému triumfu v životě chybělo české jedničce 6,7 bodu, o které zaostal za Bardalem. Ten se díky tomu dostal do čela průběžného hodnocení SP. Třetí skončil Japonec Daiki Ito, jenž na Koudelku ztratil 5,9 bodu.

Koudelka: Byl jsem psychicky hodně odolný

Koudelkovou dnešní výhodou byla psychika. Sebevědomí si zvedl nejdelším skokem v sobotním závodu družstev. "Byl jsem psychicky hodně odolný," uznal. Hodně se na tom podepsaly i nové otestované boty. "Sice to trochu trvalo, tréninky a kvalifikace ještě nebyly ideální, ale závod už jo. Zlepšilo se mi nájezdové postavení," radoval se.

V sezoně Koudelka často poslouchal, kdy už konečně vystoupí na "bednu". To se mu teď podařilo. Nebojí se, že nyní bude odrážet dotazy na vítězství? "Ne, to snad nenastane, to bych musel být na bedně častěji," tvrdil. "Ale spadl mi kámen ze srdce, hodně lidí mi to přálo, i soupeři mi gratulovali, že jsem se tam konečně dostal," prohlásil Koudelka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články