Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Bauer touží navázat na devět let starý triumf

Praha - Vše je připraveno na víkendové závody Světového poháru v běhu na lyžích, které se po více než třech letech vrací do Nového Města na Moravě. Zlatá lyže přivítá absolutní světovou špičku včetně vedoucího muže seriálu Daria Cologni ze Švýcarska i norského fenoména Pettera Northuga. Českými želízky budou v sobotním závodu na 30 km klasicky s hromadným startem Lukáš Bauer a Martin Jakš. Štafetu však nepojede Martin Koukal, se kterým se před sezonou pro tento závod počítalo.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

V Novém Městě se bude závodit částečně na nových tratích, které byly vystavěny pro potřeby nedávných závodů Světového poháru v biatlonu. Čeští běžkaři si je otestovali už při nedělním mistrovství České republiky. "Líbí se mi, bál jsem se jich, ale tak hrozné to nebylo," řekl na Bauer. "Doufám, že po víkendu budu tvrdit to samé," doplnil s úsměvem. Panovat by měly i stejné podmínky jako mistrovství ČR – slunečno a silný mráz. „To by neměl být problém. My jsme zimní sport a asi by jsme na to měli být zvyklý,“ smál se Martin Jakš.

Bude to bez sedmi dnů přesně devět let, co tu Lukáš Bauer vyhrál svůj první závod světového poháru. V sobotu si to bude chtít nejlepší český běžec na lyžích zopakovat. "Měl jsem číslo dvanáct," vzpomínal Bauer na detaily z prvního triumfu v kariéře. "Tehdy to šlo samo, od začátku jsem jasně vedl, mohl jsem běžet dál, jako by mi narostla křídla," komentoval tehdejší půlminutový náskok na nejbližšího soupeře v závodu na 15 km volně. "Kdyby se to podařilo i v sobotu, bylo by to super. Budu bojovat," slíbil devátý muž průběžného pořadí SP.

Pokud se udrží v hlavní skupině, bude velkým favoritem Nor Petter Northug. "Je to velký adept na stupně," řekl Bauer. "Ale i Dario (Cologna) bude mít dobrou formu," jmenoval vítěze Tour de Ski. Oba přitom vynechali poslední tři závody SP v Rusku a soustředí se na Nové Město. "Ale nelze zapomínat na další," upozornil Bauer zejména na Kanaďana Kershawa, Švéda Hellnera, Rusy Legkova, Vylegžanina a Černousova či Francouze Manificata.

Soupeřem bude i mráz

Podle předpovědí meteorologů by se do víkendu nemělo nějak výrazněji oteplit, na závodníky tak čeká velký mráz. A to je pro Bauera, který trpí na průdušky, velký soupeř. Vyzkoušel si to už v neděli při mistrovství republiky. "Měl jsem v záloze, že nepojedu naplno, přeci jen světový pohár je víc. Ale nakonec se to dalo zvládnout," komentoval závody při teplotě kolem minus 13 stupňů.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá lyže 2012

Závody v Novém Městě jsou pro české reprezentanty v této sezoně jedním z vrcholů. Výhodou bude nejen znalost nových tratí, ale také domácí prostředí. "Atmosféra je tam vždycky úžasná, na trati na to ale musíte mít, protože konkurence bude vysoká. Dokazuji, že v závodech světového poháru jsem schopen držet se špičkou krok, tak snad to potvrdím," řekl druhý muž z nedávného klasického závodu v Otepää Bauer.

Přihlášeni jsou lyžaři z dvaceti zemí, na start by se mělo postavit 94 mužů a 75 žen. "V přihláškách jsou všichni, kdo něco v dnešní době v běhu na lyžích znamená," prohlásil Ladislav Slonek, předseda organizačního výboru. "Jinak všechno je připraveno, nemáme na stadionu vůbec žádné potíže," ujistil.

Štafetu nepojede Martin Koukal

Čeští běžci se na závody Světového poháru připravili na vysokohorském soustředění v Itálii, distanční závody pojedou kromě Bauera a Jakše také Jiří Magál a Jiří Horčička. O složení takzvané národní skupiny kouč Miroslav Petrásek zatím jasno nemá. "Ale kvótu deseti lidí nejspíš nenaplníme, aktuálně má zájem běžet šest závodníků," řekl dnes.

Jisté je pouze složení nedělní štafety. Trojici Bauer, Jakš, Magál doplní Ondřej Horyna. Nenaplní se tak předpoklady, že by mohl běžet zbývající člen bronzového olympijského kvarteta Martin Koukal, který letos dává přednost dálkovým běhům. Podle některých informací ho nepustí jeho tým, objevily se i spekulace o tom, že je nemocný. "Uvidíme po sezoně, pak budeme řešit tu další. Ale musí předvést výsledky na závodech, aby byl zařazen do reprezentace. Je tam plno čekatelů," uvedl Petrásek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články