Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bauer dojel v Tour de Ski šestý, vyhrál potřetí Cologna

Val di Fiemme - Český běžec na lyžích Lukáš Bauer skončil šestý a Martin Jakš dojel devátý v prestižním seriálu Tour de Ski. Z triumfu se potřetí v kariéře radoval Švýcar Dario Cologna, který si v závěrečném stoupání na sjezdovku Alpe Cermis pohlídal náskok z předchozích etap. Druhý byl Švéd Marcus Hellner, který v kopci předjel Nora Pettera Northuga.

Cologna rozhodl o svém triumfu v sedmé etapě, přejezdu z Cortiny do Toblachu, v které ujel o minutu a půl a ve Val di Fiemme už náskok nepustil. S třemi tituly z šesti ročníků (vyhrál i v letech 2009 a 2011) se odpoutal od dvojnásobného vítěze Tour Bauera. "Každé ze tří vítězství bylo skvělé, Tour de Ski mi sedí. Do finále jsem vyjížděl s náskokem, bylo to hodně náročné, ale užil jsem si to," řekl Cologna. "Trochu to oslavíme s týmem a těším se, že si užiju domácí pohodu bez běžek."

Bauer chtěl stejně jako loni skončit na stupních vítězů, ale v sedmé etapě po pádu a zlomení hole přišel o důležité vteřiny. Šesté místo je po výhrách v letech 2008 a 2010 a loňské třetí pozici jeho čtvrté v pořadí, v roce 2009 dojel desátý. "Po závěrečném stoupání je mi strašně, bylo mi těžko už pod ním. Špatný den, sešla se únava, prostě mi to nesedlo a trápil jsem se. Měl jsem pocit, že se nejsem schopen sklouznout. Jelo se mi těžce," řekl Bauer. "Byl jsem rád, že jsem dojel šestý," uvedl český lyžař, který v minulých letech ve výběhu do sjezdovky exceloval.

Je nám líto, video expirovalo.
Tour de Ski 2012 Val di Fiemme

Bauer vyrážel do finále z pátého místa a na vytoužené stupně vítězů ztrácel téměř minutu a půl. První část závodu na 9 km volnou technikou jel s Kanaďanem Alexem Harveyem, ale pod sjezdovkou se na ně dotáhl Rus Alexandr Legkov, který ve stoupání unikl. "V jednu chvíli jsem se zlomil, to nebyla jízda, to byla chůze do krpálu a tam mi odskočil," řekl Bauer. Na svůj první titul z Tour dlouho myslel i Northug, ale nakonec neuhájil ani druhé místo. Nora ve stoupání po výborném výkonu předjel Švéd Hellner.

Jakš startoval dvanáctý a poslední etapa se mu vydařila. Dokázal se dotáhnout na německou dvojici Tobias Angerer, Jens Filbrich, v závěru se odpoutal i od Rusa Ilji Černousova a předjel rovněž Kanaďana Harveyho, který vybíhal s Bauerem. "Tour nebyla dobře rozjetá z prvních dvou závodů, ale pak jsem držel stabilní výsledky za desítkou. Pod kopcem jsem to hodně kousal, ale zmobilizoval jsem síly a podařilo se mi do desítky proniknout, takže super," řekl Jakš, jenž byl loni osmý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články